Interview

Jett Rebel

De eerste keer dat zanger Jett Rebel naar Lowlands ging, kwam hij binnen met een vals bandje. Dit jaar kan hij naar binnen via de artiesteningang, een „soort kinderdroom” die uitkomt.

Vier jaar geleden probeerde Jelte Tuinstra, inmiddels beter bekend als Jett Rebel, het Lowlandsterrein op te komen door over een hek te klimmen. Het was op de laatste dag van het festival en hij wilde de Queens of the Stone Age zien. Maar toen hij voor het terrein stond leek het hem, ondanks het feit dat hij best van klimmen houdt, beter om een slimme list te bedenken. Het was het jaar van de zwart-witte festivalbandjes, dus scheurde Jett Rebel een stukje van een zwarte tas af en maakte hij er met kauwgom witte letters op. Het lukte, hij kwam langs de beveiliging. Die avond zag hij zijn helden spelen.

Maar goed, dat was toen. „Ik beloof het nu goed te maken met de organisatie door extra mijn best te doen.” Dit jaar staat Queens of the Stone Age overigens weer op het programma, maar Jett Rebel verwacht niet dat hij het optreden ziet. „Van Pinkpop heb ik geleerd dat de kans heel klein is dat je echt wat te zien krijgt. Daar heb ik geen band gezien, gewoon nul. Er was geen tijd voor en we waren er al voor het festival begon, dus.”

Bovendien is in het publiek staan één ding, maar op het podium staan is een „soort kinderdroom” die uitkomt. „Ik heb vrienden die op Lowlands hebben gespeeld en het voelde een beetje van ‘het is de droom die eventueel ook nog weleens ooit zou kunnen lukken, niet dit jaar, maar volgend jaar nog’.”

Zo zat Jelte op het conservatorium in de klas bij Pablo van der Poel, zanger en gitarist van de DeWolff. Van der Poel stond drie jaar geleden met zijn band op Lowlands. „Wij waren allemaal van: holy damn, jongens. Ze spelen op Lowlands. Hij had ook nog zijn gitaar in het publiek gegooid, echt een rockstar story.”

Of er dit jaar ook vrienden staan? „Oh wacht, dan check ik even het programma.” Jett Rebel haalt zijn telefoon van zijn oor om de artiesten te bekijken die op de website staan aangekondigd. Stil wordt het niet aan de andere kant van de lijn. Op de achtergrond klinkt zacht gezang en geneurie: „Lowlands 2014. Wie spelen er allemaal op Lowlands 2014.”

Daarna, als hij zijn telefoon weer heeft opgepakt: „Ik zie dat Taymir er nog niet op staat. Het zou best lame zijn als zij er niet staan.” Ze zouden met elkaar een barbecue organiseren tijdens het Lowlandsweekend. „Als we er allebei niet stonden hadden we afgesproken met elkaar een beter feestje te geven.”