Domien Verschuuren

Radio-dj Domien Verschuuren presenteert tijdens Lowlands zijn programma Open Radio vanuit de 3fm-studio op het terrein. Voor hem is het festival altijd tof en gezellig.

Er zijn Lowlandsgangers die eindeloos kunnen herhalen hoeveel beter het festival was toen ze jaren geleden voor het eerst het terrein op liepen. Toen bier nog de helft goedkoper was en douchen een verboden woord. 3fm-dj Domien Verschuuren is niet zo’n mens. Sterker nog, hij vindt mensen die dat soort dingen zeggen best vervelend. „Misschien ben ik er minder gevoelig voor hoor, maar voor mij is de sfeer altijd tof en gezellig.”

Tof en gezellig. Die twee woorden vatten perfect samen hoe Verschuuren over Lowlands denkt. De dj, die eigenlijk een gruwelijke hekel aan kamperen heeft, zet al zeven jaar vol goede moed een tentje neer op camping 3 („Jaaaa camping 3”). Ook op Lowlands neem je altijd te weinig haringen mee en zweet je ’s ochtends je tent uit, toch is het er anders dan op een gewone camping, zegt hij. Het is het met elkaar zijn. „Niet alleen met de mensen met wie je bent gekomen, maar je maakt ook snel vrienden met de mensen die naast je op de camping staan.” Als je haringen wilt lenen, bijvoorbeeld.

Verschuuren weet het nog goed, die eerste keer. Hij was negentien, nacht-dj bij 3fm en collega Michiel Veenstra zei dat hij het echt eens moest zien. Dus Verschuuren achter Veenstra aan het Lowlandsterrein op. „Een compleet andere wereld voor vier dagen lang, waar iedereen bevriend met elkaar blijkt te zijn. Ik dacht: zo kan het dus ook.”

De afgelopen jaren heeft hij genoeg hoogtepunten op het festival verzameld. Deadmau5 was heel cool. De Kaiser Chiefs waren echt te gek, Elbow was mooi en Franz Ferdinand vet. Op Lowlands is er eigenlijk maar één probleem: de stem. Al op het moment dat het tentje op donderdagmiddag staat, trek je het eerste biertje open en voor je het weet sta je het hele weekend mee te schreeuwen met bands. Tel daar ook nog eens een slaaptekort bij op. Na een paar dagen „hoor je wel dat je op Lowlands bent geweest”.

Gelukkig komen Verschuuren en zijn stem de eerste dagen meestal goed door. Want je zou het bijna vergeten maar er moet ook nog worden gewerkt. Zaterdag en zondag presenteert hij Open Radio, vanuit de 3fm-studio op het festivalterrein. Een kleine studio waar de tempratuur op een zonnige dag oploopt tot 30 graden en waar ’s avonds dronken festivalgangers door de microfoon staan te schreeuwen. Maar: „Vijf minuten en je bent eraan gewend.”