Het broodje kapsalon, ‘American style’

We waren maar een dagje in Philadelphia. We zagen de Liberty Bell en een replica van de Declaration of Independence, die evengoed achter dikke glazen platen lag. We lunchten bij een fantastisch Maleisisch restaurant in het Chinatown van Philly. Dat was ons aangeraden. We waren zeer content dat we deze raad hadden opgevolgd. Maar ik kon de city of brotherly love natuurlijk niet verlaten zonder tenminste één Philadelphia cheesesteak te eten. Op het vliegveld dan maar.

Ik had nog nooit een cheesesteak gegeten, maar toch voelde het enorm vertrouwd. De doorbakken, gekruide vleessliertjes, goedkope gesmolten kaas, warme sla, slappe patat… Opeens had ik het. Ik zat gewoon een broodje kapsalon te eten!

Oorspronkelijk hoort er geen friet bij. En als er sla en tomaat op zit heet het eigenlijk een cheesesteak hoagie. Een originele Philly cheesesteak komt met uitjes en paprika. Volgens de Oxford companion to American food and drink is die in de jaren dertig ontwikkeld door hotdogverkoper Pat Oliver uit Philadelphia, die eens iets anders wilde. Hij bakte dungesneden vlees met ui en paprika en deed het op een broodje. Een taxichauffeur proefde het en raadde Oliver aan die hotdogs direct te vergeten. In de jaren veertig zou hij er de gesmolten kaas bij bedacht hebben. Zo is het gegaan. Een beetje hetzelfde als die Turkse shoarmaboer in Rotterdam, die een jaar of tien jaar geleden ook eens iets anders probeerde.

Bak de biefstuk aan beide kanten een paar minuten goed aan. Laat 20 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd de volledig afgekoelde biefstuk in de lengte in drieën. Snijd de repen overdwars in flinterdunne plakjes. Snijd de ui in ringen en de paprika in reepjes. Bak ze zachtjes tot ze glazig en gekarameliseerd zijn. Bak nu de reepjes vlees mee tot alles goed heet is. Maak er een hoopje van en leg de plakken kaas erover. Leg daarbovenop het opengeklapte puntje (onderkant naar boven). Zodra de kaas begint te smelten, schuif er een spatel onder en klap het in één keer om op een bord.

    • Joël Broekaert