Opinie

    • Lex Boon

Gelukkig, het is weer gewoon tv-zomer

Andries Knevel met een Lingo-balletje.

Dertien dagen achtereen opende het Achtuurjournaal en RTL Nieuws met nieuws over MH17. Gisteren –bijna twee weken na de ramp– was er een trendbreuk. De opgeheven beperkingen van Volkert van der G. was de opening. Daarna werd alsnog naar Oekraïne geschakeld. Er was alleen niet echt wat te melden.

Zo stond RTL-verslaggever Jaap van Deurzen voor de vierde dag op rij op het dak van zijn hotel in Donetsk om te vertellen over het „dagelijkse gehannes”. Weer was het de OVSE-waarnemers niet gelukt om de rampplek te bereiken. Hetzelfde beeld bij de NOS, waar David Jan Godfroid op het dak sprak van „weer een verloren dag”. Daarna vervolgden beide nieuwsprogramma’s hun MH17-berichtgeving met een vrijwel identieke reportage over de rol van de familierechercheurs.

Twee weken lang kreeg al het grote en kleine nieuws uit Oekraïne prioriteit, gisteren leken de nieuwsuitzendingen opeens weer gevarieerder.

Want het ging ook veel over taxibedrijf Uber, Gaza, en ebola. Nieuwsuur haalde een rechttoe rechtaan reportage van de plank over het al vaak besproken alles-in-één-drankje Soylent, een item dat eigenlijk was gepland op de dag van de ramp. En was het Teletekst-bericht over het „Alarmerend aantal bbq-gewonden” niet het eerste komkommernieuwtje op 101 deze zomer? Er werd zelfs weer voetbal uitgezonden.

Eerder deze week liep Knevel & Van den Brink hopeloos achter de feiten aan door twee ongemakkelijke uitzendingen over MH17 en Gaza. Die hadden in de gekozen vorm net zo goed anderhalve week eerder kunnen worden gemaakt, maar toen was het programma nog met vakantie. Op de redactie zullen ze dus blij zijn geweest toen aan het einde van de middag bekend werd dat Lingo, toch een beetje cultureel erfgoed, na 25 jaar wellicht moet stoppen. Nieuws! Volksopstand! Presentatrice Lucille Werner werd geboekt en het geplande item over ISIS werd doorgeschoven. Een eindredacteur haastte zich om op Twitter te melden dat het met ‘praktische oorzaken’ te maken had, niet omdat de redactie Lingo interessanter vond.

Het werd een doodnormale uitzending. Zelfs het vaste relletje dat in zo’n programma hoort ontbrak gisteren niet. Nog voordat alle gasten waren geïntroduceerd, liet PVV-Kamerlid Dion Graus weten dat hij onderweg naar de studio „een vrij ernstige aanvaring” had gehad met een paar „bijzonder agressieve Marokkanen”. Hij had moeten rennen „voor het leven” en had het alleen overleefd omdat hij „conditioneel goed was”. Ter plekke eiste hij betere beveiliging, want „niet alles draait om Geert Wilders”.

Ook handig voor een praatprogramma: Ed Nijpels, de gast die door zijn tientallen nevenfuncties op alles kan reageren. Uit hoofde van zijn voorschitterschap bij het Energieakkoord, de AVROTROS en de Reclassering bemoeide Ed Nijpels zich met de discussies over sancties tegen Rusland, het verdwijnen van Lingo en de enkelband van Van der G.

Met dat alles was Knevel & Van de Brink gisteren een reguliere afsluiting van een reguliere tv-avond. En dat was na dertien dagen MH17 toch bijzonder. Voor heel eventjes leek het zelfs een normale zomer.

    • Lex Boon