Een beetje artiest laat zich door Disclosure remixen

De broers Guy en Howard Lawrence scoorden in de nazomer van 2010 hun eerste clubhit, ‘Offline dexterity’. Inmiddels wil elke zichzelf respecterende topact een Disclosure-remix.

De redding van de Britse dance, wordt Disclosure genoemd dank zij hun aantrekkelijke mengeling van pop, house en UK Garage. Nu dubstep de laatste jaren het domein is geworden van (overwegend) oudere mannen achter de draaitafels en sombere jongens op de dansvloer, zorgt de subtiele en toegankelijke muziek van Disclosure ervoor dat ook meisjes weer durven te dansen in de clubs. De broers Guy en Howard Lawrence scoorden in de nazomer van 2010 hun eerste clubhit met de gruizige beat van ‘Offline dexterity’, gevolgd door een reeks slimme samenwerkingen met aanstormende vocalisten als Sam Smith, Aluna George en Eliza Doolittle. Inmiddels dingen ook internationale artiesten als Nile Rogers en Usher naar hun diensten als producers en remixers.

Invloed op Disclosure

Guy (23) en Howard (20) Lawrence zijn nog maar een paar jaar bekeerd tot dancemuziek. Guy was drummer bij een indierockgroep en Howard luisterde alleen naar gevoelige singer/songwriters. Ze groeiden op in een forensenstadje ten zuiden van Londen. Hun vader speelde gitaar in een rockband en verdient zijn brood als veilingmeester. Boven het veilinghuis konden de broers herrie maken en tijdens een cursus muziektechnologie op school werd hun aandacht getrokken door dancemuziek. Echte clubgangers waren ze niet, maar optredens van Floating Points en Joy Orbison in dancemekka Brighton inspireerden hen om zelf tracks te gaan produceren. De Amerikaanse godfather of garage Todd Edwards wordt door het duo als voorbeeld genoemd en ook de stuiterbeats van Wookie (hit: ‘Battle’ uit 2000) leverden inspiratie.

Succes van Disclosure

Van het debuutalbum Settle (mei 2013) werden al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het duo stond in 2013 en 2014 op het Britse Glastonburyfestival en sloot in april dit jaar het Amerikaanse Coachellafestival af, na de Red Hot Chili Peppers. Ze zijn de spil in een nieuwe Britse dancescene die ook Rudimental en Duke Dumont voortbracht.

Howard, de jongste van de twee broers, drinkt niet en vindt het maar gek dat mensen zich met drank en pillen vol stoppen voordat ze komen raven op Disclosure’s muziek. Na het succes van hun remix van Jessie Ware’s ‘Running’ wil elke zichzelf respecterende topact een Disclosure-remix.

    • Jan Vollaard