Dodental ebola-uitbraak West-Afrika gestegen naar 729

Een verpleegster in Liberia. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het dodental van de ebola-uitbraak in West-Afrika is gestegen naar 729. Dat heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Tussen 24 en 27 juli zijn er 57 doden bijgekomen.

De uitbraak manifesteert zich vooral in Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. De president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, heeft gisteravond in zijn land de noodtoestand afgekondigd. Dat betekent dat het leger en de politie het medisch personeel zullen bijstaan en helpen bij het in quarantaine plaatsen van woningen van ebola-patiënten. Ook zullen zij huizen doorzoeken om mensen op te sporen die mogelijk in contact zijn geweest met dragers van het virus.

Ebola gaat gepaard met koorts en hevige bloedingen en er bestaat geen medicijn tegen. Het virus wordt verspreid door direct contact met urine, bloed, zweet of speeksel van patiënten. Het kan worden ingedamd door patiënten af te zonderen, totdat ze niet meer besmettelijk zijn. Het vatbaarst voor het virus zijn familieleden van patiënten en artsen en verpleegkundigen die hen behandelen.

Argwaan en ontkenning

Vorige week vrijdag schreef (€) NRC-redacteur Sander Voormolen een achtergrondstuk over de ebola-uitbraak. De uitbraak van dit jaar heeft al meer slachtoffers gemaakt dan alle uitbraken in voorgaande jaren:

De strategie bij de bestrijding van ebola is om mensen met ziekteverschijnselen zo snel mogelijk te testen, patiënten in isolatie te verplegen en alle mensen waarmee zij in contact zijn geweest op te sporen en in de gaten te houden. Die bewezen effectieve benadering om een ebola-uitbraak te stoppen, lijkt nu echter te mislukken.

Onder de bevolking heerst grote argwaan en ontkenning. Mensen die ziek worden trekken zich liever terug dan dat zij zich melden bij een ziekenhuis. Ze geloven dat ze in een ziekenhuis alleen maar meer gevaar lopen besmet te raken, zijn bang om in alle eenzaamheid te moeten sterven, en weigeren hun bezittingen of familie te verlaten.

    • Nando Kasteleijn