2doc: Web Junkie

Nederland 2, 23.45-00.39u.

„Gamen is geen ziekte, het is een sociaal fenomeen.” De meeste jongens in het afkickcentrum voor internetverslaving in Peking ontkennen dat ze een probleem hebben. In de heftige documentaire Web Junkie volgen we vier gameverslaafde jongens en hun radeloze ouders – een vader stak zijn zoon bijna neer om hem te doen stoppen – tijdens hun drie maanden durende behandeling in het centrum.

China is van de eerste landen ter wereld waar internetverslaving erkend wordt als klinische aandoening. Het meest opzienbarend is de manier waarop die wordt aangepakt. De laatste jaren richtte de Chinese overheid al vierhonderd ontwenningsklinieken (ook wel strafkampen) op, waar de jongeren op bikkelharde manier onder handen worden genomen. Militaire training, psychiaters, afzondering. Alle middelen worden ingezet om het probleem „dat erger is dan een heroïneverslaving” aan te pakken. Een van de jongens is de 16-jarige Xi Wang 'Hope' (cybernaam). Na een ontsnappingspoging moet hij tien dagen slijten in isolatie. Even toont Hope spijt achteraf. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij, na het verlaten van het kamp, niet weer naar een cybercafé op zoek gaat.

    • Laura Debruyne