Dit brengen andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Mediteren is ook innovatie

Innovatie is mooi, vooruitgang is leuk, apparaten zijn noodzakelijk. Maar de zorg blijft mensenwerk, schrijft Emma Bruns in nrc.next. Deze schrijfster kan het weten. Zij is tevens chirurg in opleiding. Elke dag neemt ze waar wat machines en technologie wel en niet kunnen betekenen voor artsen en patiënten.

“Leidt innovatie eigenlijk wel tot betere zorg?” Bruns stelt de vraag wanneer een technicus een tweede beeldscherm komt installeren in een werkkamer.

Zij ontkent vanzelfsprekend niet het belang van wetenschappelijke verniewing. Maar yoga, meditatie, sport, teambuilding, coaching, gezond eten, gezond verstand en soms niets doen: ook belangrijk. Zulke ‘interne innovatie’ is niets om bang voor te zijn: “Juist de wetenschap levert het bewijs van het nut hiervan.”

China aan de bitterbal

Nederland staat internationaal niet bekend om zijn haute cuisine, maar dat kan de Benjamin Broekman niet schelen. “Zwart shirt, bovenste drie knopen open, achter de bar een eigen fles Absolut Vodka met zijn naam erop” – zo omschrijft Follow the Money (FTM) de ondernemer, die op de site zijn missie toelicht. Hij wil China aan de bitterballen, saucijzenbroodjes en ham-kaas croissants zien te krijgen.

Broekman woont al decennia in China. Maar nu begint zijn Dutchy Snacks aan te slaan. Niet alleen onder Nederlandse expats, maar geleidelijk ook onder de locals. “Ze wilden vroeger enkel kippenvoetjes, maar ze worden moderner en willen nu ook wat anders erbij. Het wordt steeds leuker”, zegt de ondernemer.

Zijn masterplan: bitterballen en kroketten produceren én verkopen in China, schrijft FTM. Importeren kan niet, want niet één Nederlandse kroket wordt toegestaan. De keuring is te streng.

‘Pikante vraag’ over Shell en schaliegas

Shell zit in het nauw. Het boren naar schaliegas in oostelijk Oekraïne ligt stil – tijdelijk, zegt het Brits-Nederlandse bedrijf. Maar wanneer de activiteiten hervat kunnen worden in het gebied waar vlucht MH17 werd neergehaald, waar de burgeroorlog verder woedt?

De Volkskrant meldt dat de langetermijninvestering in de enorme voorraad schaliegas ruim 7,4 miljard euro bedraagt. ‘Pikante vraag’ daarbij: is de strijd tussen Oekraïne en de pro-Russische separatisten mede ontketend door de energie-voorraad in de bodem? Er is geld te verdienen en de Oekraïnse regering wil loskomen van de  invloed die de Russen uitoefenen als energie-leverancier aan vrijwel alle landen ten westen van de Russische landsgrens.

De krant geeft het antwoord niet. Maar dat Oekraïne een gewild object is voor oliebedrijven, blijkt wel uit de kaart bij het artikel. Ook Chervron, Eni, ExxonMobil en Vitol zijn er actief.

Elders in de Volkskrant komt Shell opnieuw aan bod; nu als potentieel slachtoffer van de nieuwe sancties tegen Rusland, waar de onderneming immers grootschalig zakendoet. Maar opnieuw sust een woordvoerster. “Het is alleen nog maar een principe-akkoord”, zegt zij over de miljardendeal met Gazprom, het Russische staatsbedrijf.

 

    • Diederik van Hoogstraten