Een jaar stilte rond de inval bij Randstad en wat je vandaag nog meer wil weten

Foto ANP XTRA

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Het is al een jaar stil rond het Franse kartelonderzoek naar Randstad, Adecco en Manpower. De mededingingsautoriteit onderzoekt opnieuw of er sprake is van verboden prijsafspraken en in het bijzonder een uitzendwebsite van de multinationals: Pixid, meldt NRC Q. In juli 2013 deed de autoriteit invallen van de drie grote uitzendbureaus.

Pixid, naar eigen zeggen de online marktleider in Frankrijk, is een platform van de drie uitzendconcerns, waar bedrijven en alle uitzendbureaus elkaar kunnen vinden. Op die manier verdienen Randstad, Adecco en Manpower ook aan de zaken van hun 6.500 kleinere concurrenten.

Analisten verwachten dat Randstad vandaag betere kwartaalcijfers bekendmaakt .

De methode-Van Beurden

Ook Shell komt vandaag met cijfers. De winstwaarschuwing van begin dit jaar is vergeten. Sinds de Nederlander Ben van Beurden is aangewezen om de Zwitserse Peter Voser op te volgen als topman, is het aandeel 25 procent gestegen.

De successen van Van Beurden worden overschaduwd door de wereldpolitiek. Vandaag worden de details bekend van de sancties die Europa treft tegen Rusland vanwege de situatie in Oekraïne. Aangezien een deel ervan gericht is op energiebedrijven, is het zeer waarschijnlijk dat ook Shell wordt geraakt.

Het voordeel van een handelsconflict

Het handelsconflict met Rusland zou in één opzicht zeer welkom zijn. Het is een aanleiding om alles op alles te zetten voor energiebesparing en efficiency.

Zeker ook omdat we nu tegen krankzinnig lage rente geld kunnen lenen op de Europese kapitaalmarkten. En had premier Rutte geen 100 miljoen euro opzijgezet voor een Toekomstfonds? Dat geld kan ook naar investeringen die onze energie-onafhankelijkheid ten goede komen. Volgende generaties hebben daar profijt van.

Elon Musk

Hij wil Mars koloniseren, maar eerst presenteert topman Elon Musk de halfjaarcijfers van autofabrikant Tesla. Wie is Elon Musk? De topman in tien citaten.

Nu we het er toch over hebben. Weet jij al op wie je het meest lijkt? Elon Musk, Steve Jobs of Richard Branson? Doe onze test hier.

En verder…

Twitter draait nog steeds (fors) verlies. Maar toch hebben beleggers vertrouwen in het bedrijf. Het aantal gebruikers stijgt namelijk nog steeds, laat de Graphic of the Day zien.

 

    • Anna Vossers