CIA-baas zegt sorry voor bespioneren Senaat

CIA-directeur John Brennan. Foto EPA / Shawn Thew

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft zijn excuses aangeboden omdat de dienst computers doorzocht die werden gebruikt door leden van de Senaat en hun medewerkers. Dat meldt persbureau AP.

John Brennan heeft een werkgroep in het leven geroepen die het optreden van CIA-medewerkers gaat controleren en waar nodig disciplinaire maatregelen opleggen.

De zaak draait om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. De Senaat onderzoekt of de CIA in het verleden martelingen heeft gebruikt tegen terreurverdachten. De CIA heeft de afgelopen jaren meermalen ingebroken in het computersysteem van de commissie, en belastende documenten verwijderd.

Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

Brennan ontkende eerder dit jaar nog dat de CIA in de fout was gegaan en betichtte senator Diane Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat, ervan de CIA valselijk te beschuldigen.

    • Marije Willems