Economie

Argentinië voor tweede keer in dertien jaar (voorlopig) failliet

De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof.
De Argentijnse minister van Economische Zaken Axel Kicillof. Foto Reuters/ Carlo Allegri

Argentinië is technisch bankroet. In een langlopend conflict tussen de Argentijnse regering en twee Amerikaanse hedgefondsen over een schuld, onderhandelden de partijen gisteren voor een laatste maal in New York. Zonder resultaat. Voor de tweede keer in dertien jaar is het Argentijnse faillissement nu een feit.

​Dat bevestigden de Amerikaanse onderhandelaar Daniel Pollack en de Argentijnse minister van Economie Axel Kicillof gisterenavond. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakte het faillissement officieel.

Oplossing nog mogelijk

“We sluiten geen deal die de toekomst van de Argentijnen in gevaar brengt”, verklaarde Kicillof tijdens een persconferentie. Hij voegde daaraan toe dat Argentinië in onderhandeling wil blijven. “Het zou me niet verbazen als zich alsnog een oplossing aandient”, zei de minister speculatief.

​Die ‘oplossing’ leek al binnen een half uur na de officiële bekendmaking van het faillissement bereikt. De Argentijnse krant Ambito schreef dat een reddingsplan alsnog nabij was. Private Argentijnse banken zouden de schulden van de hedgefondsen opkopen en zo een bankroet voorkomen.

Het markeerde de achtbaan waarin Argentinië verkeert. Failliet. Niet failliet. Toch failliet. Voorlopig. Mogelijk wordt het bankroet binnen een paar dagen ongedaan gemaakt. Dat wordt de komende dagen duidelijk.

In 2001 al eens bankroet

Argentinië heeft schulden sinds het in 2001 gedwongen bankroet ging en die crisis daarna weer te boven kwam. Met 93 procent van die schuldeisers kwam Argentinië in 2005 overeen slechts dertig procent van het totaal af te lossen.

​Twee Amerikaanse hedgefondsen gingen niet akkoord, stapten naar de rechter en wonnen. De Amerikaanse rechter besliste dat Argentinië de fondsen volledig moet terugbetalen en dat deze hedgefondsen voorrang hebben op de terugbetaling van de andere schuldeisers.

​Mede vanwege een clausule die bepaalt dat alle schuldeisers gelijk zijn, weigerde Argentinië te betalen. Als Argentinië de fondsen volledig betaalt, moet het alle andere schuldeisers ook voor honderd procent terugbetalen.

Gisteren verliep de deadline

Argentinië voldeed niet aan zijn jaarlijkse schuldaflossing en gaat daardoor failliet. Het is opmerkelijk: al vorige maand zette de Argentijnse regering 539 miljoen dollar op een rekening om wel aan zijn jaarlijkse betalingsverplichtingen te voldoen. Dat geld werd door de rechter bevroren, omdat de hedgefondsen voorrang hebben. Het leidde tot het technische failliet.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn. De inflatie, die nu rond de veertig procent ligt, zal stijgen, import wordt duurder, mogelijk daalt de werkgelegenheid in het land. “Een bankroet is niet slechts een technische toestand, maar een echte en pijnlijke gebeurtenis die echte mensen pijn doet”, zei mediator Pollack in een schriftelijke verklaring. “De volle consequenties zijn niet voorspelbaar”, voegde hij toe, “maar ze zijn zeker niet positief.”

In Buenos Aires bleef het rustig op straat. “Argentijnen kunnen kalm blijven, want morgen is het gewoon weer een dag”, zei economieminister Kicillof. “De wereld blijft gewoon draaien.”