Onderwijs

Als je een erkend technisch diploma wilt, moet je ook Nederlands volgen. En dat regel jij

ZOETERMEER - Lege tafels op de eerste eindexamendag in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Voor zo�n 198.000 scholieren zijn de landelijke eindexamens begonnen. ANP JERRY LAMPEN
ZOETERMEER - Lege tafels op de eerste eindexamendag in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Voor zo�n 198.000 scholieren zijn de landelijke eindexamens begonnen. ANP JERRY LAMPEN Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Teamleider examinering
Bedrijf: VAPRO, dat erkende opleidingen ontwikkelt voor onderwijsinstellingen.
Wat opvalt aan de vacature: je bent bekend met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Wat doe je dan eigenlijk?

Erkende examens afleveren. VAPRO ontwikkelt duizenden opleidingen en examens voor de maakindustrie. De diploma’s die daarbij horen, zijn voor het merendeel erkend door het ministerie van OCW. Vooral mbo-instellingen en productiebedrijven nemen de opleidingen af. “Zie het als een franchisemodel”, zegt HR manager Mark Belt.

Maar voordat de diploma’s een stempel van het ministerie krijgen, moeten de opleiding en examens voldoen aan strenge regels van de Onderwijsinspectie. De lijst met verplichtingen is lang. Zo moet onder andere de manier waarop antwoorden beoordeeld worden gestandaardiseerd zijn, en horen er altijd twee examinatoren aanwezig te zijn bij examens.

Als teamleider examinering zorg jij met een team van vijf vaste werknemers en een groep freelancers ervoor dat de examens voldoen aan wet- en regelgeving, en op tijd klaar zijn. “Anderen in het team ontwikkelen de inhoud”, zegt Belt. “Maar jij toetst het op basis van de wetgeving.”

Wat verdient dat?

Tussen de 3.400 en 4.500 bruto per maand en een bonusregeling. Daarbij komt ook een laptop en telefoon. Een dag thuiswerken kan ook geregeld worden.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige teamleider heeft een andere baan aangenomen.

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet “brains & guts hebben”, zegt Belt. “Mouwen opstropen en ervoor gaan, want er heerst geen vergadercultuur bij VAPRO.” Niet bang zijn dus, om besluiten te nemen en snel in te kunnen spelen op sneller veranderende klantvragen.

Maar tegelijkertijd moet je wel je tijd nemen om klanten tevreden te houden. Hun wensen kunnen nog wel eens botsen met de strenge wet- en regelgeving, zegt Belt. Een van die regels is bijvoorbeeld: dat deelnemers niet alleen technische vakken maar ook Nederlands volgen, omdat de opleiding anders niet erkend wordt.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

VAPRO werd in april door het RTL-programma De Succesfactor uitgeroepen als ‘beste MKB-bedrijf’ in de opleidingsbranche. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Stichting ROC is VAPRO een particuliere opleider. Het ontwikkelen van examens moet terugverdiend worden in de markt. Met die druk moet je om kunnen gaan.

Je krijgt veel vrijheid om je functie verder in te vullen. Je moet klanten tevreden kunnen houden en tegelijkertijd voldoen aan de wet- en regelgeving. Dit vereist behoorlijk wat creativiteit. Antwoordmodellen mogen dan wel gestandaardiseerd worden, de baan wordt dat dus zeker niet.