ACM dreigt NPO met boete vanwege privacygevoelige cookies

Als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) sitebezoekers niet binnen een maand een welgeïnformeerde keuze laat maken voor of tegen privacygevoelige cookies, dan volgt een boete van maximaal 125.000 euro. Dat maakt de Autoriteit Consument en Markt deze ochtend bekend.

Het gebouw van de NPO op het Hilversumse Media Park. Foto ANP/ Nils van Houts

Update: 13.15 uur

In een reactie tegen persbureau Novum laat de NPO weten de manier waarop cookies geplaatst worden binnen twee weken te wijzigen. Hiermee verwacht de publieke omroep een boete door de ACM te ontlopen.

Als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) sitebezoekers niet binnen een maand een goed geïnformeerde keuze laat maken voor of tegen privacygevoelige cookies, dan volgt een boete van maximaal 125.000 euro. Dat maakt de Autoriteit Consument en Markt deze ochtend bekend.

De NPO beheert tientallen websites van omroepen, radio- en tv-programma’s en Uitzending Gemist. Op deze sites worden bij het laden van de pagina’s soms al zogenoemde trackingcookies op computers en smartphones van bezoekers geplaatst. Hiermee volgt de NPO het klik- en surfgedrag van bezoekers over de diverse omroepsites. Zo wordt gekeken of de sites de juist doelgroepen aantrekken. Ook plaatsen advertentienetwerken dit soort cookies via websites van de NPO.

Ze worden gebruikt om het klik- en surfgedrag van bezoekers ook buiten de NPO-sites te volgen en internetgebruikers advertenties voor te schotelen die zijn afgestemd op hun persoonlijke interesses. Iemand die op NPO-sites bijvoorbeeld reisprogramma’s bekijkt en daarna zoekt op vliegtickets krijgt bijvoorbeeld aanbiedingen voor last minute reizen voorgeschoteld.

Toestemming

De telecomwet schrijft voor dat dit soort privacygevoelige cookies alleen geplaatst mogen worden als sitebezoekers daar expliciet toestemming voor geven. Dat is bij de NPO-sites niet het geval. Als de NPO sitebezoekers deze keuze niet binnen een maand biedt, volgt een dwangsom van 25.000 euro per week tot een maximum van 125.000 euro in totaal, zo laat de ACM weten. Vele websites overtreden de cookiewetgeving. “Vanwege hun voorbeeldfunctie is de ACM nu met haar handhaving begonnen bij overheidswebsites zoals die van de NPO”, aldus Anita Vegter, bestuurslid van de ACM.

CBP was al kritisch

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) schreef onlangs al een kritisch onderzoeksrapport over tracking cookies op NPO-websites. Het CBP gaat over de persoonsgegevens, oftewel het klik- en surfgedrag van sitebezoekers, die met de cookies worden verzameld. Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, vond dat het CBP zich opstelde als een opa in deze privacydiscussie. “Mijn opa voelt misschien nog wel iets bij de opstelling van het CBP, maar de nieuwe generatie snapt echt niet waar ze zich druk om maken”, zei hij. Dat is kennelijk niet goed gevallen bij het CBP en de ACM. Het CBP dreigde op de lange termijn ook met een boete, maar de ACM komt daar nu al mee.

De ACM laat weten in deze zaak nauw samengewerkt te hebben met het CBP. Omdat de ACM alleen gaat over het juist informeren van sitebezoekers en dat bij de NPO duidelijk niet op juiste wijze gebeurt, kan het naar eigen zeggen nu al een boete opleggen.

    • Wilmer Heck