Aantal Nederlandse slachtoffers MH17 verhoogd naar 196

Bloemen bij de rampplek.
Bloemen bij de rampplek. Foto AFP / Bulent Kilic

Het totaal aantal Nederlandse slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is opgelopen tot 196. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie zojuist.

Het gaat om iemand met een dubbele nationaliteit. Het slachtoffer reisde op een Maleisisch paspoort, maar bleek daarnaast ook de Nederlandse nationaliteit te hebben. In de afgelopen weken werd het dodental diverse keren bijgesteld om deze reden.

Bloemenzee Schiphol naar andere plaats

De bloemenzee die op Schiphol ligt ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp wordt zondag verplaatst. Met uitzondering van de bloemen die al zijn vergaan, krijgen alle uitingen van medeleven 250 meter een plaats in het World Trade Center Schiphol Airport, laat een woordvoerder van de luchthaven weten aan persdienst Novum.

De nieuwe locatie is voor langere tijd beschikbaar en is dagelijks tussen 07.00 en 19.00 uur te bezoeken. Van de vergane bloemen worden de brieven, kaarten en foto’s gehaald. Ook die krijgen een nieuwe plek. Ook in de nieuwe ruimte is het mogelijk het condoleanceregister te tekenen, schrijft Novum. Na de ramp met vlucht MH17 twee weken geleden legden mensen spontaan bloemen neer voor vertrekhal 3. Die groeide uit tot een enorme bloemenzee.

Team OVSE vandaag op de rampplek

Het team van de OVSE, dat vanmorgen met Nederlandse en Australische experts uit Donetsk is vertrokken, heeft inmiddels de rampplek bereikt. Daar zullen ze verkenningen uitvoeren, zodat ze bij de volgende keer tot onderzoek over kunnen gaan.

In de afgelopen dagen probeerden waarnemers en onderzoekers al naar het gebied af te reizen, maar zonder resultaat. In het gebied zijn hevige gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten uitgebroken. Ook nu zijn er, volgens persbureau AFP, weer zware explosies in de omgeving.

Lees ook: Ramp MH17 twee weken geleden: de stand van zaken op dit moment