Zeker dertien doden bij aanval op VN-school in Gaza

De getroffen school in Noord-Gaza. Foto Reuters/Mohammed Salem

Bij een aanval op doelen in Gaza is vannacht een school getroffen. Zeker dertien mensen kwamen om het leven, aldus een woordvoerder van Palestijnse hulpverleners. Op de school in Noord-Gaza die werd beheerd door de Verenigde Naties zaten Palestijnse vluchtelingen.

Zeker veertig Palestijnen raakten daarnaast gewond. Het gebouw is volgens de woordvoerder rond half vijf vannacht geraakt door tankgranaten, schrijft persbureau AFP. De VN beheert in Gaza ongeveer tachtig schoolgebouwen in Gaza. Hierin worden vluchtelingen opgevangen. Het gaat in totaal om 200.000 Palestijnen.

Dodelijkste lucht-en grondaanvallen in weken vanuit Israël

De aanval volgt een dag nadat Israël de zwaarste lucht- en grondaanvallen in weken lanceerde. Gisteren was de dodelijkste dag sinds het geweld tussen Israël en Hamas enkele weken terug opnieuw oplaaide. De enige energiecentrale in Gaza is daarbij getroffen en uitgeschakeld, en zeker honderd mensen kwamen om.

Israël intensiveerde zijn militaire campagne in Gaza nadat premier Netanyahu waarschuwde dat de operatie van Israël tegen Hamas nog lang kan duren. De Israëlische luchtmacht voerde vandaag volgens de BBC zeker 60 luchtaanvallen uit boven Gaza, die volgens een legerwoordvoerder de druk op Hamas moeten opvoeren.

Israëlische veiligheidskabinet vandaag bijeen

Het Israëlische veiligheidskabinet zou gisteravond bijeenkomen om te praten over de voortgang van de situatie in Gaza, maar die bijeenkomst is volgens Haaretz-journalist Ravid uitgesteld tot vanmiddag 14.00 Israëlische tijd, 13.00 uur Nederlandse tijd.

Meerdere keren leek er gisteren sprake van een akkoord dat een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas mogelijk zou maken, maar gisteravond heeft Mohammed Deif, de leider van de militaire vleugel van Hamas, gezegd dat een bestand er pas komt als de eisen van de beweging worden ingewilligd.

    • Annemarie Coevert