We zijn steeds meer tevreden over onze provider

Meer klanten, minder omzet

UPDATE: KPN heeft vorig kwartaal minder omgezet gemaakt dan een jaar geleden, terwijl het aantal klanten juist toenam. De omzet van het telecombedrijf bedroeg twee miljard euro, een daling van zeven procent. De winst steeg wel, zo meldt KPN vanochtend in zijn halfjaarcijfers.

De lagere omzet is het gevolg van lagere verdiensten op de mobiele markt en een krimpende zakelijke markt. Om die krimp op te kunnen vangen is KPN recentelijk een herstructurering begonnen.

Topman Eelco Blok stelt in een toelichting dat deze herstructurering al zijn vruchten afwerpt, de winst van KPN kwam namelijk uit op bijna 350 miljoen euro. De stijging is voor een belangrijk deel echter te verklaren door het vrijkomen van een eerder gemaakte voorziening.

KPN zette eerder nog 450 miljoen euro opzij voor eventuele pensioenkosten. Dat geld bleek toch niet nodig, waardoor het bedrijf vorig kwartaal een eenmalige meevaller kende. Zonder die eenmalige plusjes en minnetjes kwam het bedrijf juist uit op een verlies van twaalf miljoen euro.

Jan Kees de Jager mag nog even rustig toekijken. De nieuwe financieel directeur van KPN begint pas over twee weken en dus komt de presentatie van de halfjaarcijfers van het telecombedrijf vandaag net te vroeg.

Het is cijfertijd voor de grote telecombedrijven. Vorige week maakte het Britse Vodafone, de tweede grote speler op de Nederlandse markt, de resultaten over de afgelopen zes maanden openbaar. Die waren niet al te best: de omzet en het aantal klanten zijn gedaald.

Deutsche Telekom, het Duitse moederbedrijf van T-Mobile, volgt volgende week als laatste.

Hoe gaat het met de drie grote providers?

Marktaandeel KPN, Vodafone en T-Mobile

Waar Vodafone verliest, wint KPN. Uit cijfers van Telecompaper blijkt dat de groei van KPN voor een belangrijk deel te wijten is aan het overstappen van provider Lycamobile van het netwerk van Vodafone naar dat van KPN.

En niet alleen wat betreft marktaandeel doet KPN het beter. Aanbieders Simyo en Hi - allebei onderdeel van KPN - doen het goed in een tevredenheidsonderzoek van de Consumentenbond. Ze blijven Vodafone-dochter Hollandsnieuwe voor.

Tevredenheid stijgt

    • Harrison van der Vliet