Verdachte aanslag Joods Museum Brussel aangeklaagd voor moord

De verdachte van de moordpartij bij het Joods Museum in Brussel in mei, de 29-jarige Mehdi N., is aangeklaagd voor “moord in een terroristische context”. Dat heeft de aanklager in Brussel vanochtend gezegd volgens persbureau AFP. Als gevolg van de schietpartij op 24 mei kwamen vier mensen om het leven, onder wie twee Israëlische toeristen.

Rechtbanktekening van de 29-jarige Mehdi N., die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen bij het Joods Museum in Brussel.
Rechtbanktekening van de 29-jarige Mehdi N., die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen bij het Joods Museum in Brussel. Foto AFP / Benoit Peyrucq

De verdachte van de moordpartij bij het Joods Museum in Brussel in mei, de 29-jarige Mehdi N., is aangeklaagd voor “moord in een terroristische context”. Dat heeft de aanklager in Brussel vanochtend gezegd volgens persbureau AFP. Als gevolg van de schietpartij op 24 mei kwamen vier mensen om het leven, onder wie twee Israëlische toeristen.

N. werd gisteren, twee maanden nadat hij in Marseille werd opgepakt, door Frankrijk uitgeleverd aan België. Hij vocht zijn uitlevering aan België aan, maar het Franse Hof van Beroep besloot vorige week dat hij kon worden uitgeleverd.

N. vocht in Syrië vermoedelijk tegen president Assad

De moordpartij bij het Joods Museum schokte Europa eind mei, vooral doordat bleek dat N. een teruggekeerde Syriëganger was. Hij zou meer dan een jaar in het land hebben verbleven en had vermoedelijk contact met anti-regeringsrebellen die in Syrië vechten tegen het regime van president Assad. Wanneer N. precies in Syrië was is onduidelijk, maar de Franse justitie denkt dat dit eind 2012 en begin 2013 was. Daarna keerde hij terug naar Europa.

N. ontkent verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij in Brussel. Hij werd aangehouden toen de douane een drugscontrole hield in de bus waarin hij zat. In zijn tas werden wapens aangetroffen. Een kalasjnikov was gewikkeld in een vlag van de radicaal-islamitische strijdgroep ISIS (De Islamitische Staat in Irak en de Levant). In zijn bagage werd volgens de Belgische en Franse justitie ook een filmopname aangetroffen waarin hij zegt dat hij de aanslag in Brussel heeft gepleegd.