Vanavond kan Argentinië (weer) failliet zijn

Foto Reuters

Update

Argentinië is technisch bankroet. In een langlopend conflict tussen de Argentijnse regering en twee Amerikaanse hedgefondsen over een schuld, onderhandelden de partijen gisteren voor een laatste maal in New York. Zonder resultaat. Lees het hele artikel hier.

Failliet of niet failliet? In Argentinië draait alles om die vraag. Als de Argentijnse regering geen akkoord bereikt met twee Amerikaanse hedgefondsen, gaat het land vandaag technisch bankroet.

Dat betekent dat het land zijn buitenlandse schulden niet kan betalen. De economie, die al in een recessie verkeert, zal nog verder stagneren. De inflatie, die volgens sommige economen rond de 40 procent bedraagt, neemt en het nu al lage vertrouwen in de peso zal verder dalen. Eind januari devalueerde de regering de munt al met 19 procent.

Argentinië ging al eerder failliet

Als het vandaag tot een staatsbankroet komt, is dat de tweede keer in dertien jaar. In 2001 ging Argentinië gedwongen failliet nadat het land honderd miljard dollar aan buitenlandse schulden niet kon terugbetalen.

Dat bankroet vormt de basis van het nieuwe dreigende faillissement. Om toen uit de crisis te klimmen, moest Argentinië opnieuw geld lenen. Met 93 procent van die schuldeisers bereikte Argentinië een akkoord. Zij stemden ermee in dat hun staatsobligaties werden ingewisseld voor nieuwe obligaties met slechts eenderde van de waarde.

De Amerikaanse hedgefondsen NML Capital en Aurelius Capital Management gingen niet akkoord, maar stapten naar de rechter in New York, omdat de obligaties onder Amerikaanse wetgeving waren afgegeven. De rechter stelde de hedgefondsen in het gelijk. Argentinië moet de hedgefondsen volledig terugbetalen en de fondsen bovendien voorrang geven op andere schuldeisers, oordeelde hij. Het gaat om (inclusief rente) anderhalf miljard dollar.

Uit die uitspraak blijkt verder dat alle schuldeisers gelijk zijn. Als andere schuldeisers ook hun volledige schulden alsnog willen terugvorderen, komt dat naar schatting neer op twintig miljard dollar. Dat kan Argentinië onmogelijk betalen.

Hoe verder? Drie scenario’s

1. Argentinië betaalt alsnog de hedgefondsen. Maar dat is onwaarschijnlijk, omdat het land daarvoor de middelen niet heeft, zeker niet als ook de andere schuldeisers moeten worden betaald.

2. Private Argentijnse banken stellen 250 miljoen dollar (186 miljoen euro) beschikbaar. Dat bedrag is bedoeld als garantie voor de hedgefondsen. In ruil daarvoor zouden de hedgefondsen de rechter moeten vragen zijn uitspraak op te schorten tot eind 2014. Dan verloopt de clausule die bepaalt dat deals met de hedgefondsen van toepassing zijn op alle schuldeisers.

3. Een technisch bankroet. Het verschil met het faillissement in 2001 zou zijn dat het land toen gedwongen failliet ging. Nu zou het een keuze zijn. Hevige sociale onrust, zoals in 2001 toen tienduizenden mensen de straat op gingen, is mede daarom niet waarschijnlijk.

Land kan niet failliet gaan

Omdat Argentinië al ruim een decennium geen toegang heeft tot de internationale markten, zal de impact op andere landen meevallen, verwacht directeur Lagarde van het IMF. “Hoewel een bankroet altijd spijtig is, geloven we niet dat het grote substantiële consequenties heeft voor de buitenwereld”, zei ze tegen persbureau Reuters.

De Argentijnse president Christina Kirchner houdt stug vol dat Argentinië niet failliet kan gaan. Het land maakte vorige maand 539 miljoen dollar over op een aparte rekening als jaarlijkse afbetaling aan de overige schuldeisers. “Ik wil alle Argentijnen zeggen dat Argentinië niet bankroet gaat”, zei Kirchner recentelijk.

    • Floor Boon