Unieke film vangt hoe het leven verglijdt

©

Regisseur Richard Linklater doet in de film Boyhood iets unieks in de filmgeschiedenis. In 2002 begon hij met filmen, toen zijn hoofdrolspeler Ellar Coltrane 6 was. Vervolgens nam hij tot 2013 elk jaar een paar scènes op. Eindresultaat: we zien het jongetje Mason opgroeien tot een 18-jarige universiteitsstudent.

In andere over meer jaren opgenomen projecten zoals de Harry Potter-reeks van 2001-2011, de Antoine Doinel-reeks van Truffaut, de documentaireserie Seven Up en Linklaters eigen trilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight, resulteert dat steeds in meerdere films in evenzoveel jaren. Maar hier zien we iemand opgroeien binnen ruim tweeënhalf uur.

In het begin van Boyhood is Mason een dromerig jongetje dat liggend in het gras naar de lucht staart. Aan het eind is hij een gevoelige puber met de baard in de keel die ook weer de natuur opzoekt. In de tussentijd maken we kennis met zijn familie: alleenstaande moeder Olivia (Patricia Arquette), af en toe langskomende vader Mason sr. (Ethan Hawke) en zus Samantha (gespeeld door Linklaters dochter Lorelei).

Boyhood gaat vooral over het alledaagse, grote gebeurtenissen blijven buiten beeld. Het ene moment stelt Olivia aan Mason haar docent voor, meteen erna blijkt ze met hem getrouwd. Dat moet de toeschouwer zelf actief invullen, waardoor hij snel betrokken raakt bij het wel en wee van dit gezin.

Het zeer vloeiende Boyhood is zeker niet zonder drama, zoals de alcoholische uitbarsting van Masons stiefvader en een emotionele scène waarin moeder Olivia even breekt, maar het gaat erom wat zo’n dramatisch moment met de hoofdpersonen doet. Laat het sporen na? Of verdwijnt het uit het geheugen, uitgewist door de tijd? Het levert een in alle opzichten unieke ervaring op, met vele memorabele scènes en mooie inzichten, zoals het idee dat niet jij het bent die het moment grijpt, maar het moment jou.

Tijd en het verglijden ervan vormen niet alleen de essentie van film maar ook van het menselijk bestaan in het algemeen. In Boyhood vallen beide samen, en wordt het leven betrapt.