Neef Karzai dood bij aanslag

Hashmat Karzai was politicus, net als zijn neef de president. Foto Reuters

Een neef van de Afghaanse president Hamid Karzai is gisteren gedood bij een aanslag. Hij werd opgeblazen door een bezoeker die een bom had verstopt in zijn tulband. Dat hebben autoriteiten in de zuidelijke provincie Kandahar gisteren bekendgemaakt. De omgekomen Hashmat Karzai, die jarenlang in de VS woonde en in Afghanistan werkte als zakenman, was zelf ook politicus. Hij was een bondgenoot van zijn oom. Bij de laatste verkiezingen hielp hij voormalig minister van Financiën Ashraf Ghani Ahmadzai in diens campagne dit jaar om de aftredende Karzai op te volgen. De aanslag vond plaats voor de woning van Hashmat Karzai in het district Karz. De dader bracht zijn explosieven tot ontploffing nadat hij Karzai de hand had geschud. Het is niet de eerste keer dat een familielid van president Karzai doelwit is van een aanslag. Drie jaar geleden werd de machtige, omstreden halfbroer van de Afghaanse president, Ahmed Wali Karzai, in Kandahar vermoord door een lijfwacht. (AP)