Angstige ouder? Sluit je baby aan op het internet

Foto Owlet Baby Care

“Je weet dat je baby lekker slaapt, maar je kunt dat ongemakkelijke gevoel niet van je afschudden”, staat op de verpakking. De makers van de smart baby monitor Mimo weten wel hoe ze hun product moeten slijten. Vergeet seks, de beste verkooptruc is doodsangst.

Wie ouder wordt, weet dat de eerste emotie na de geboorte niet vertedering is, of onvoorwaardelijke liefde. De eerste emotie is stress. Doet-ie het? Drinkt-ie genoeg? Ademt-ie? Groeit-ie goed? Slaapt-ie genoeg?

Voor ouders op zoek naar geruststelling en controleerbare data zijn er voldoende oplossingen. Enkele voorbeelden:

1. Babymonitor
Babymonitor Mimo is een klein plastic doosje met sensoren dat je op één van de drie bijgeleverde rompertjes klikt. Zo kan je bijvoorbeeld controleren of je baby op zijn buik of rug slaapt. De techniek is nog niet perfect: de statusupdates lopen achter op de werkelijkheid en zijn niet altijd correct. Te koop bij Toysrus.com voor 199,99 dollar.

2.Sokje met LED-licht
Dit najaar te koop: de Owlet Vitals Monitor, een sokje dat met LED-licht de hartslag en zuurstofsaturatie in het bloed van je baby meet, en beweging monitort. Pre-orders via de site voor 250 dollar.

3. Slimme luiers
Binnenkort op de markt: slimme pampers van Pixie Scientific, die uitdroging, urineweginfecties en nierproblemen bij je baby meten. Met een app kun je de QR-code op de luier scannen, waarin de informatie is verwerkt.

Foto Pixie Scientific

4. Slim enkelbandje
Komt er (misschien) aan: 2,6 miljoen dollar haalde Sproutling al op voor een slim enkelbandje dat ook ademhaling, beweging en temperatuur meet. Met slimme app waarmee de ouders allerlei patronen in de data van hun baby kunnen ontdekken.

Foto Sproutling

5. Data-rompertje
De wat experimenteler ingestelde ouder kan aan de slag met het rompertje van Exmobaby , dat allerlei data meet. De software analyseert uit deze gegevens de gemoedstoestand en het energieniveau van je kind, belooft het bedrijf. Peperduur, en te koop via het Chinese Alibaba.

We waren al dol op getalletjes en grafiekjes waarmee we onze ongedisciplineerde zelf in het gareel dwingen. Slimme apps en smartwatches registreren hoeveel we eten, slapen en bewegen. Nu kunnen we die technologie loslaten op datgene waarover we ons het allermeeste zorgen maken: ons kind.

Jonge moeders vertonen namelijk vijf keer zo vaak obsessief-compulsief gedrag dan gemiddeld, bleek uit een onderzoek dat vorig jaar in the Journal of Reproductive Medicine stond. Ze zijn panisch voor ziektekiemen en blijven eindeloos controleren of het kind nog ademt en of de babyfoon het nog doet. Bij de meeste vrouwen gaat dat vanzelf over. Maar, weet elke ouder, nooit helemaal. En die angst, dat is het perfecte gat in de markt.

Maar werken al die producten? Drie problemen. Eén: technologie bant het noodlot niet uit. In plaats van dat jonge ouders het nieuwe risico in hun leven leren te verdragen, krijgen ze product na product opgedrongen dat de gezonde baby medicaliseert.

Twee: de techniek faalt soms. Dus krijg je bovenop de zorgen voor je kind de zorgen over de technologie voor je kind. En drie: wat zeggen getallen precies? Meten is weten, maar meer ook niet.

Dr Benjamin Spock, die al in 1946 hét standaardwerk voor baby- en kindverzorging schreef, heeft wat dat betreft een geruststellend advies aan jonge ouders: “Trust yourself. You know more than you think you do.”

    • Carola Houtekamer