67 Palestijnen gedood in Gaza - VN: Israël schoot op schoolgebouw

Een moskee in Gaza die vannacht door het Israëlische leger werd bestookt omdat hij zou dienen als wapenopslagplaats.
Een moskee in Gaza die vannacht door het Israëlische leger werd bestookt omdat hij zou dienen als wapenopslagplaats. Foto AFP / Mahmud Hams

Bij een nieuwe dag van Israëlische aanvallen op Gaza zijn volgens Palestijnse bronnen van persbureau AFP tot dusver zeker 67 Palestijnen om het leven gekomen. Een deel van de doden viel bij een beschieting van een VN-school. De VN beschuldigde Israël er vanmiddag van de school, die dient als schuilplaats voor gevluchte Palestijnen, te hebben beschoten.

Bij de beschieting van de school vielen vannacht volgens de VN vijftien doden en negentig gewonden. Een woordvoerder van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zei vanmiddag op Twitter dat het de inschatting van de VN is dat Israël de school heeft beschoten. UNRWA veroordeelt de beschieting “in de sterkste bewoordingen” omdat deze in strijd zou zijn met het internationaal recht. Volgens de woordvoerder heeft UNRWA de locatie van de school zeventien keer met het Israëlische leger gedeeld.

Twitter avatar ChrisGunness Chris Gunness Our initial assessment is that it was Israeli artillery that hit our school, in which 3,300 people had sought refuge RT
Twitter avatar ChrisGunness Chris Gunness Precise location of Jabalia Elementary Girls School #Gaza & that it housed 3,000 displaced was communicated to Israeli army 17 times RT
Twitter avatar ChrisGunness Chris Gunness UNRWA condemns in the strongest possible terms this serious violation of international law by Israeli forces RT

Israël: wij schoten terug na beschieting door militanten

Een woordvoerder van het Israëlische leger ontkende tegenover persbureau Reuters dat Israël de school opzettelijk zou hebben beschoten. Volgens Israël hadden Palestijnse militanten vanaf een plek bij de school mortieren afgevuurd op het leger en schoten de Israëliërs daarop terug. Het leger zegt het incident nog verder te onderzoeken.

In de loop van de dag gingen de Israëlische lucht- en grondaanvallen in Gaza onverminderd door. Het leger bestookte tientallen doelwitten, waaronder vijf moskeeeën die volgens Israël gebruikt werden voor militaire doeleinden. In de stad Khan Younis werden zeven leden van één familie gedood door Israëlisch tankvuur, nadat in dezelfde stad vannacht al acht leden van dezelfde familie waren omgekomen. Het totaal aantal omgekomen Palestijnen sinds het begin van de Gaza-oorlog ruim drie weken geleden nadert nu de 1300. Meer dan 7000 Palestijnen zijn door de Israëlische aanvallen gewond geraakt.

De hevige gevechten doen de hoop op een spoedig staakt-het-vuren verbleken, hoewel het Israëlische leger vanmiddag aankondigde vanaf 14.00 uur vier uur lang geen aanvallen uit te voeren in delen van Gaza om humanitaire hulp toe te laten. Een permanent bestand tussen Israël en Hamas lijkt nog ver weg. Een van de leiders van Hamas zei gisteravond dat er pas een bestand komt als de eisen van de beweging worden ingewilligd. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde maandag voor een langdurige campagne van Israël in Gaza.

De aankondiging van het eenzijdige staakt-het-vuren door Israël:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF The IDF has opened a humanitarian window in Gaza from 15:00 to 19:00. Window does not apply to areas where IDF soldiers are operating.
Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Gaza residents must not return to areas from which they have been asked to evacuate. IDF will respond to any attempt to attack Israel.