Sterke groei Amerikaanse economie door hogere uitgaven

De Amerikaanse economie groeit op jaarbasis harder dan analisten hadden voorspeld. Foto AP / Mark Lennihan

De Amerikaanse economie heeft zich na een paar slechte wintermaanden goed hersteld. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie namelijk met vier procent op jaarbasis, blijkt uit vanmiddag gepubliceerde cijfers van het ministerie van Economische Zaken. De cijfers zijn een stuk beter dan was verwacht.

In het eerste kwartaal van dit jaar ontwikkelde de Amerikaanse economie zich nog veel slechter dan door analisten werd voorspeld. Volgens de definitieve raming kromp de economie met 2,9 procent op jaarbasis, terwijl de tweede raming nog 1 procent krimp bedroeg. Het verschil werd toen verklaard uit lagere zorguitgaven en een groter handelstekort. Die twee factoren schreven analisten weer toe aan het strenge winterweer in die periode.

De voorspellingen voor de rest van het jaar bleven ook in het slechte vorige kwartaal goed en dat sentiment werd vanmiddag bevestigd door de nieuwe groeicijfers. De Amerikaanse economie groeide met vier procent op jaarbasis door hogere uitgaven van consumenten en bedrijven, aldus het ministerie van Economische Zaken. Ook trok de huizenmarkt verder aan. Analisten verwachten dat het de rest van het jaar goed zal blijven gaan met de Amerikaanse economie en dat die op jaarbasis met zo’n drie procent zal groeien.

Werkgelegenheid VS groeit minder snel

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is deze maand veel minder snel gestegen dan een maand eerder, maar Amerikaanse werkgevers namen afgelopen maand wel 218.000 mensen aan, blijkt uit vanmiddag gepubliceerde cijfers van loonstrookjesverwerker ADP. In juni groeide de Amerikaanse arbeidsmarkt nog met 281.000 banen, het hoogste tempo in anderhalf jaar.

De nieuwe banen waren vooral te vinden bij werkgevers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountantskantoren en ingenieursbureaus. Ook in de handel en transportsector groeide het aantal banen fors. Bij financiële instellingen en fabrieken groeide het aantal banen in absolute zin het minst.

De cijfers van ADP zijn de voorloper van de officiële banencijfers van de Amerikaanse overheid. Die worden vrijdag gepubliceerd en geven een vollediger beeld van de arbeidsmarkt.

    • Pim van den Dool