Onduidelijkheid akkoord Gaza

Berichten over een aanstaand akkoord over een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas leken gisteren voorbarig. Gistermiddag werd een melding daarvan vanuit Palestijnse hoek ontkend door Hamas. Gisteravond meldde een Israëlische zender het bericht wel en maar trok het later weer in. De Israëlische zender bracht het bericht naar buiten op gezag van een hoge Israëlische functionaris. Het was niet duidelijk hoe lang het bestand zou duren. Egypte zou in ieder geval hebben onderhandeld over een akkoord. De internationale gemeenschap deed de afgelopen dagen vergeefse pogingen een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen. Gistermiddag zei een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dat alle Palestijnse groeperingen, inclusief Hamas, bereid zouden zijn tot een staakt-het-vuren van 24 uur. Hamas zelf ontkende dat toen later. Een woordvoerder van Israël noemde de bekendmaking door de PLO-functionaris „niet serieus”.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Israël gevraagd aan de Verenigde Staten om een bestand in Gaza te bewerkstelligen. Dat wordt echter weer ontkend door zijn functionarissen dicht bij Netanyahu. Die zeggen dat het Kerry was die een staakt-het-vuren verzocht.

Israël intensiveerde zijn militaire campagne in Gaza gisternacht nadat premier Netanyahu maandagavond waarschuwde dat de operatie van Israël tegen Hamas nog lang kan duren. De Israëlische luchtmacht voerde gisteren zeker 60 luchtaanvallen uit boven Gaza, die volgens een legerwoordvoerder druk op Hamas moeten opvoeren.

    • NRC