Rusland werkt aan invoerrechten op Oekraïense goederen

De Poolse en Oekraïense vlag worden omhoog gehouden tijdens een anti-Rusland demonstratie in Polen. Op Poolse goederen komt een invoerverbod in Rusland, voor Oekraïense goederen gelden binnenkort waarschijnlijk invoerrechten in Rusland.
De Poolse en Oekraïense vlag worden omhoog gehouden tijdens een anti-Rusland demonstratie in Polen. Op Poolse goederen komt een invoerverbod in Rusland, voor Oekraïense goederen gelden binnenkort waarschijnlijk invoerrechten in Rusland. Foto EPA/Tomasz Gzell

De Russische minister van Economische Zaken heeft een verordening opgesteld waarin invoerrechten worden ingevoerd op tal van Oekraïense goederen. De verordening vormt een reactie op de handelsovereenkomst die Oekraïne met de EU is aangegaan, schrijft persbureau Reuters.

Vorige maand liet Rusland weten dat het land waarschijnlijk handelsbarrières zou invoeren zodra Kiev een overeenkomst met de EU zou tekenen. Het gaat nog om een concept-verordening, waarin staat dat talloze goederen als bier, meubels en auto’s worden onderworpen aan invoerrechten.

Invoer Pools groente en fruit verboden

Rusland doet daarnaast vanaf vrijdag een groot deel van het groente en fruit uit Polen in de ban. Onder meer de import van peren, appels, pruimen en bloemkool is dan verboden, zo meldt de Russische voedselinspectiedienst Rosselchoznadzor woensdag. Poolse importproducten zouden meermaals niet aan de eisen hebben voldaan.

Deze maatregelen van Rosselchoznadzor worden mogelijk uitgebreid naar producten de gehele Europese Unie, zo schrijft persbureau Reuters. Volgens de meest recente cijfers exporteerden landen in 2011 voor 1,2 miljard euro aan fruit naar Rusland. De export van groente naar het land kwam toen uit op bijna negenhonderd miljoen euro.

Sectorale sancties EU tegen Rusland

Beide ingrepen volgen een dag nadat de EU sectorale sancties aankondigde tegen Rusland. Het gaat om sancties die gericht zijn tegen de oliesector, de wapenindustrie en zogenaamde dual usegoederen, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden.

Update 16.21: Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zal Europa ‘onvermijdelijk’ te maken krijgen met hogere energieprijzen door de sancties, die volgens volgens Moskou een ‘dictaat van Washington’ zijn:

“Ze tonen het onvermogen van Europa aan om een onafhankelijke rol op het wereldtoneel te spelen.”

Het ministerie beweert daarnaast dat Europa zelf barrières opwerpt voor samenwerking in de energiesector, aldus Reuters.

De sancties moeten de druk op het regime van president Poetin opvoeren om de kosten van het steunen van rebellen in het oosten van Oekraïne te verhogen. Volgens Moskou is er echter geen sprake van steun aan de pro-Russische separatisten.