Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM in beroep tegen opheffen locatieverbod en enkelband Van der G.

Foto ANP/Jan Hensema

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat een aantal beperkende voorwaarden die gelden voor de vrijlating van Volkert van der G., deels disproportioneel is. Het gebiedsverbod is opgeheven, en het elektronisch toezicht wordt geschorst. Het OM gaat in hoger beroep.

De rechter in Den Haag oordeelde vanmiddag tijdens een kort geding dat was aangespannen door Van der G. het gebiedsverbod en het elektronische toezicht opgeheven moten worden:

Twitter avatar HaagseRechtbank Rechtbank Den Haag Bijzondere voorwaarden Volkert van der Graaf gedeeltelijk geschorst. Vonnis volgt, hier vast het persbericht: http://t.co/JPLpGv4wfV

Het Openbaar Ministerie heeft vanavond laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens Novum ziet het OM de locatieverboden juist als risicobeperkende factor. Over de rest van de uitspraak was het OM ‘verguld’, omdat een aantal maatregelen van kracht blijven, zoals het mediaverbod.

Tot het hogere beroep mag Van der G. zich vrijelijk bewegen.

Enkelband dient eigenlijke doel niet

Volgens de rechter zijn de maatregelen om Van der G. uit bepaalde gebieden te houden ‘disproportioneel’. Ze zouden leiden tot een zeer ingrijpende beperking van de bewegingsvrijheid. Dit betekent dat Van der G. Rotterdam, Den Haag, Hilversum, Tilburg en Krimpen aan de IJssel alsnog in mag.

Ook het dragen van een enkelband met GPS - waardoor Van der G. overal getraceerd kan worden - is volgens de rechter disproportioneel. Deze maatregel gaat in tegen het eigenlijke doel, namelijk het beschermen van de samenleving tegen recidive en het laten terugkeren van Van der G. in de maatschappij. Daarom moet ook deze maatregel geschorst worden.

Het contactverbod met de media en nabestaanden van Pim Fortuyn is volgens de rechter wel redelijk. Dergelijke contacten veroorzaken maatschappelijke onrust, en dus blijft deze maatregel van kracht.

Van der G. werd op 2 mei voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten voor de moord op LPF-politicus Pim Fortuyn in 2002, waarvoor hij in 2003 werd veroordeeld tot achttien jaar cel. Toen staatssecretaris Teeven in maart dit jaar aankondigde dat Van der G. voorwaardelijk vrij zou komen, leverde dat de nodige controverse op.

Over de uitspraak van de rechter lopen de meningen uiteen. PVV-leider Geert Wilders noemt het opheffen van het gebiedsverbod en het elektronisch toezicht ‘schandalig’. Bij de VVD laat Tweede Kamerlid Ard van der Steur weten dat het vonnis voor de nabestaanden ‘moeilijk te accepteren is. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch laat via een woordvoerder weten dat zijn partij de uitspraak ‘respecteert’.

Van der G. eerder wel akkoord

Van der G. had verzocht om de beperkende voorwaarden op te laten heffen voor zijn vrijlating. Die voorwaarden regelden eerder nog dat Van der G. niet naar bepaalde plekken mocht, waar bijvoorbeeld nabestaanden van Pim Fortuyn wonen. Ook in Den Haag (het politieke hart van Nederland), Rotterdam (waar Pim Fortuyn woonde) en Hilversum (waar Van der G. de moord op Fortuyn pleegde) was hij niet welkom. Daarnaast moest Van der G. een enkelband dragen en kreeg hij een contactverbod met de media.

Van der G. ging eerder nog akkoord met de beperkende voorwaarden. Volgens diens advocaat Franken zouden de maatregelen echter ‘te verstrekkend’ zijn en alleen dienen om frustraties weg te nemen bij ‘een bepaald deel van de samenleving’. Dat hij eerder instemde met de beperkende voorwaarden, was voor de rechter niet relevant.

Het gehele vonnis is hier na te lezen.