Rare moedervlek test je met handige app

Even inzoomen met de camera van mijn telefoon op mijn rechterbeen. Klik. Analyze. Code rood! Bel de huisarts!

Ik speel met SkinVision, een Nederlandse app die moedervlekken analyseert. Je fotografeert de vlek met je smartphone en de app kijkt met slimme algoritmes naar de vorm en de groei van het weefsel. Binnen een paar seconden weet je of de moedervlek high risk is of niet.

Ik heb een licht ontvlambare huid en moet mijn talrijke sproeten goed in de gaten houden. De meeste blijven klein en rond, maar sommige worden actief. Ze groeien, jeuken of verkleuren. Zo’n actieve moedervlek kan een melanoom worden, een kwaadaardige tumor waar per jaar zo’n 800 mensen aan overlijden. SkinVision kan me helpen om al die vlekjes in de gaten te houden, zodat ik niet bij elke verandering naar de huisarts hoef te rennen.

Er zijn veel medische apps in omloop, vaak van bedenkelijke kwaliteit. Maar dermatologen van het LUMC in Leiden hebben van SkinVision gezegd dat-ie behoorlijk betrouwbaar is. Van 92 procent van de melanomen die de dermatoloog behandelde, had de app gezegd dat ze er zorgwekkend uitzagen. (Hoe vaak de app onterecht een moedervlek als gevaarlijk definieert, is onbekend. En het ging in het onderzoekje om 195 stuks in totaal – nogal weinig.) Maar vooruit, als de dokter het zegt...

Met een abonnement van 2,69 euro per maand kan ik onbeperkt moedervlekken analyseren en rubriceren. Op m’n FairPhone met Android werkt de app overigens belabberd, op de iPhone doet-ie het prima.

Ik ga aan de slag in de avonduren. Low risk, low risk, medium risk. Niks aan de hand. Maar in het zonlicht is SkinVision strenger. Op mijn rechterbeen zit een potentieel gevaarlijke moedervlek, code rood! Hup, naar de arts, adviseert de app.

Ik braaf naar de huisarts, die de moedervlek bekijkt. Ze is niet gealarmeerd over deze vlek, wel over die ernaast – low risk, volgens de app. Hou ze maar in de gaten, zegt ze.

Wat nu? Vertrouwen op de arts of op de app en zeuren om een doorverwijs? Dilemma. Ik durf niet met de app te zwaaien, en ook niet om een verwijzing te vragen. Dus controleer ik de vlekken zelf. Maar ik weet nu wel op welke ik extra goed moet letten.

    • Carola Houtekamer