Poorten in de wereld

In de mobiele game Ingress, al een tijdje uit voor Android en sinds kort ook voor iPhone, is de echte wereld ook de spelwereld. In een donkere versie van Google Maps zoek je met je smartphone naar poorten die in kunstwerken en markante gebouwen verborgen zijn. Sta je binnen veertig meter van zo’n poort, dan kun je proberen hem te veroveren voor jouw team.

De volgende stap: koppelingen maken tussen de poorten. Een driehoek vormt een veld dat meetelt in de internationale en lokale score. Wereldwijd strijden zo de groenen (Enlightened) tegen de blauwen (Resistance). Internationale samenwerking leidt tot operaties waarbij velden tussen steden, landen en zelfs continenten worden opgezet.

Zo verandert een gewone wandeling in een technothriller, waarin iedereen met een telefoon een agent kan zijn. Dat dit zeer verslavend werkt, blijkt uit de vele extra kilometers die ik inmiddels heb gelopen. Alles om het perfide blauw terug te dringen.

    • Harry Hol