Plaats van de ramp blijft voor onderzoekers niet bereikbaar door gevechten

De rampplek

■ De forensische onderzoekers, marechaussees en Australische politieagenten zijn vanochtend nog niet vanuit hun standplaats Donetsk naar het rampgebied afgereisd. „Het is nog niet zeker of zij er vandaag naartoe kunnen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De afgelopen twee dagen lukte dat ook niet omdat er zwaar gevochten werd. Ook vertegenwoordigers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn vanochtend niet ter plekke geweest. Hen werd op tien kilometer buiten Donetsk de weg versperd door opstandelingen wegens de hevige gevechten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), die de oorzaak van de crash onderzoekt, heeft de rampplek ook nog niet kunnen bereiken. Zo’n 25 onderzoekers wachten in Kiev tot ze van het ministerie van Veiligheid en Justitie te horen krijgen dat het veilig genoeg is om af te reizen, vertelt een woordvoerder van de OvV. „We hebben wel eens vaker te maken met complexe situaties en met verstoorde onderzoeksplaatsen, want de hulpverlening gaat altijd voor. Maar we hebben volgens mij nog niet eerder meegemaakt dat we echt niet ter plekke konden komen.” Ondertussen wordt het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash voortgezet op basis van andere bronnen. „Satellietbeelden, foto’s, gesprekken en de zwarte dozen die nu minutieus geanalyseerd worden.” De OvV moet binnen 30 dagen na de crash haar eerste bevindingen publiceren.

Gevechten

■ Intussen zet het Oekraïense leger zijn offensief tegen de opstandelingen voort. Regeringstroepen proberen een wig te drijven tussen de steden Donetsk en Loegansk. Daarmee is het gebied waar de resten van vlucht MH17 liggen, middenin het oorlogsgebied komen te liggen.

Vooral rond de stad Donetsk wordt hevig gevochten. Oekraïense strijdkrachten proberen de stad te omsingelen. Volgens het persbureau Reuters zijn daarbij de afgelopen 24 uur tientallen doden gevallen, onder wie ook burgers. Het Oekraïense leger maakt onder andere gebruik van mortiergranaten die ook het centrum van Donetsk bereiken en slachtoffers maken in woonwijken. Het leger van Oekraïne heeft begin deze maand een groot tegenoffensief ingezet tegen de pro-Russische opstandelingen in het zuidoosten van Oekraïne. De opstandelingen zijn inmiddels verdreven uit de steden Slavjansk en Kramatorsk.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zich bereid verklaard te bemiddelen. Gisteren had de Oekraïense president Petro Porosjenko daar om gevraagd. Wit-Rusland onderhoudt zowel met Moskou als met Kiev goed betrekkingen. Loekasjenko liet vanochtend weten dat hij Oekraïne, Rusland en de OVSE heeft uitgenodigd om naar Minsk te komen om te spreken over onder andere een vrije doorgang naar het gebied waar het verongelukte vliegtuig is neergekomen.

Luchtvaart

■ Een internationale werkgroep gaat onderzoek doen naar de veiligheid in de burgerluchtvaart. Dat is besloten op een conferentie van de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, gisteren in Montreal. De ICAO had luchtverkeersleiders, vliegtuigmaatschappijen en vertegenwoordigers van luchthavens wereldwijd uitgenodigd na het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne. ICAO wil onmiddellijk actie ondernemen om „gaten” in de luchtvaartveiligheid te dichten. Met name het informeren van luchtvaartmaatschappijen over onveilige gebieden moet zo snel mogelijk verbeteren, aldus ICAO in een verklaring. Na de tragedie met MH17 bleek dat verschillende luchtvaartmaatschappijen over andersoortige informatie over het gevaar in Oekraïne beschikten. ICAO wil ook de voorwaarden voor het gebruik van geavanceerde luchtdoelraketten, zoals degene die MH17 neerhaalde, inbedden in het internationaal recht.