Per ongeluk ben ik nu ook visagist

Alette de Jong (27) werkt als woonbegeleider met autistische studenten in Leiden. Daarnaast is ze visagist. Samen met haar vriend woont ze in een huurhuis in Leiden.

Foto Peter de Krom

In

‘Ik heb twee totaal verschillende banen, maar juist de combinatie vind ik erg leuk. Sinds drie jaar werk ik bij de GGZ als woonbegeleider met autistische studenten. Zodra ze op zichzelf gaan wonen, ben ik degene die ze helpt in het dagelijks leven. Daarnaast ben ik beginnend zelfstandig visagist en heb ik verschillende klussen. Zo verzorg ik onder meer de make-up voor modeshows, feesten en bruiloften.

„Dat ik mijn geld ben gaan verdienen als visagist, is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Ik was anderhalf jaar geleden voor de lol een blog over make-up begonnen, want ik schrijf graag en houd van make-up. Toen werd ik benaderd door een mediabedrijf dat advertenties op mijn website wilde plaatsen. Ik had onder een steen geleefd, ik had geen idee dat je op die manier geld kon verdienen met een blog. Ik ben een opleiding visagie gaan volgen om me meer te specialiseren en binnenkort ga ik workshops geven.

„Naast het zware werk bij de GGZ is de visagie een fijne, creatieve uitlaatklep. De werkzaamheden bij de GGZ vormen met 1.100 tot 1.600 euro netto de basis van mijn maandelijks inkomen. De ene keer werk ik wat meer dan de andere keer. Met visagie verdien ik tussen de 100 en 700 euro netto per maand. De meeste opdrachten daarvoor zijn ’s avonds of in het weekend, dus soms is het even puzzelen om te zorgen dat ik niet te lange dagen maak.”

Uit

‘Ik houd van mooie kleding, maar het moet niet te duur zijn. Zara, Hennes & Maurits en Cos, daar ben ik regelmatig te vinden. Maandelijks geef ik zo’n 150 euro uit aan kleding.

„Sinds twee jaar woon ik samen met mijn vriend in Leiden. Daarvoor woonde ik even in Amsterdam, maar oorspronkelijk kom ik uit Friesland. Vergeleken met daar vind ik de huurprijzen in de Randstad wel erg hoog, we betalen 931 euro exclusief. De kosten van de vaste lasten delen we door twee. Nu wonen we wel in het centrum, onze woonkamer is vrij ruim en we hebben twee slaapkamers.

„Naast kleding en make-up besteed ik mijn geld ook aan sport. Bij de sportschool heb ik een abonnement en kom ik ’s winters twee keer per week langs. In de zomer ben ik meer hun sponsor, want dan ga ik liever met de racefiets eropuit. Ik deed altijd al aan spinning, maar mijn vriend hield van wielrennen en hij nam me op een gegeven moment mee. In het begin ben je al snel ruim 350 euro kwijt aan een fiets, een broekje en een helm. Het onderhoud van de fiets doet mijn vriend, dus dat kost me verder weinig. Inmiddels fiets ik graag naar Scheveningen of Katwijk, en laatst ging ik voor het eerst vanuit Leiden naar Amsterdam.”

    • Liza Titawano