OVSE-waarnemers bereiken opnieuw de rampplek niet

Voor de vierde dag op rij werden OVSE-waarnemers door separatisten tegengehouden op enkele tientallen kilometers voor de rampplek, op de weg tussen Slavjonst en Donetsk.
Voor de vierde dag op rij werden OVSE-waarnemers door separatisten tegengehouden op enkele tientallen kilometers voor de rampplek, op de weg tussen Slavjonst en Donetsk. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Voor twee auto’s van de OVSE-waarnemers in Oost-Oekraïne is het voor de vierde dag op rij onmogelijk gebleken om de plek waar vlucht MH17 neerstortte te bereiken. Pro-Russische separatisten hielden de auto’s tegen, en gaven de onderzoekers de opdracht terug te keren naar Donetsk.

Update 12.58: Een woordvoerder van de Oekraïense autoriteiten beweert tegenover AP dat rebellen mijnen hebben gelegd op toegangsroutes tot het rampgebied:

“Dit maakt het werk van de internationale experts onmogelijk.”

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vreest dat ook de komende paar dagen de toegangswegen tot de ramp te onveilig zullen zijn, zo blijkt uit een verklaring die is verschenen naar aanleiding van het niet doorgaan van de missie van vandaag.

Er wordt in de omgeving van de rampplek opnieuw gevochten tussen het Oekraïense leger en de rebellen, zo schrijft het ANP. Het is voor de Nederlandse en Australische experts daarom nog altijd niet mogelijk om onderzoek te doen naar de ramp. Het Nederlandse team van forensische experts, marechaussees en medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid probeert vanuit Donetsk onder begeleiding van de OVSE naar de locatie van de vliegramp te reizen. Op de rampplek zelf is het rustig aldus fotograaf Pierre Crom:

Twitter avatar PierreCrom Pierre Crom #MH17 site peaceful at midday. Flowers brought by local residents dried in the sun. Fights and shelling in villages around #Ukraine #donbass

‘Een journalist kwam te dichtbij’

Onder de waarnemers in de auto’s vandaag was Alexander Hug, leider van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oekraïne. Hij onderhandelde met zwaarbewapende rebellen, en volgens Hug konden de onderzoekers op bescherming rekenen zolang zij in gebied zouden blijven dat in handen is van de rebellen. Het team vertrok vervolgens samen met een aantal zwaarbewapende rebellen. Journalisten moesten op afstand blijven, maar een Nederlandse verslaggever kwam dichterbij, waarop een separatist zijn wapen doorlaadde als waarschuwing.

‘Er is geen sprake van dreiging’

Leider van de waarnemersmissie van de OVSE Ertugrul Apakan zei gisteren te verwachten dat het Nederlandse team vandaag of morgen naar de rampplek zou kunnen afreizen. Gisteren werd door vicepremier van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ Andrei Poergin en door Hug bovendien ontkend dat er sprake is van dreiging aan het adres van de OVSE, en dat men vandaag naar de rampplek zou kunnen.

President Porosjenko van Oekraïne heeft gisteren aan premier Rutte beloofd om mee te werken aan een veilige toegang tot het gebied. Vanuit de Tweede Kamer groeit de kritiek op de Oekraïense autoriteiten nadat het leger een offensief inzette tegen de rebellen in het rampgebied, waardoor de rampplek onbereikbaar blijft.