Opnieuw bloedige dag Gazastrook - VN ‘geschokt en onthutst’

Een Palestijns jongetje te midden van de ravage die de Israëlische aanval op een VN-school vandaag aanrichtte. Foto EPA / Mohammed Saber

Vandaag was opnieuw een bloedige dag in de Gaza-strook. Een granaataanval van het Israëlische leger op de belangrijkste markt in Gaza-Stad eiste zeker vijftien levens. Aan Israëlische kant kwamen elders drie militairen om.

De Israëlische soldaten ontdekten volgens nos.nl een geheime tunnel in een woning, waar vervolgens twee explosieven afgingen. Afgezien van de vijftien doden bij de granaataanval op de markt in Gaza-Stad, raakten bij die volgens de Palestijnse hulpdiensten ook nog minstens 160 mensen gewond.

Volgens een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook was het druk rond de markt ten tijde van de aanval, omdat de inwoners van Gaza-stad dachten dat er een tijdelijk staakt-het-vuren van kracht was.

Israël kondigde eerder op de dag een bestand af in delen van Gaza, dat van 14.00 uur tot 18.00 uur zou gelden. Maar Shijaiyah, waar de granaataanval plaatsvond, was niet een van de gebieden waar het bestand voor gold.

‘Schandalig en onverdedigbaar’

Afgelopen nacht vonden al 43 Palestijnen de dood bij aanvallen op tientallen doelen. Daaronder ook een schoolgebouw dat diende als schuilplaats onder de vlag van de Verenigde Naties. Meer dan drieduizend Palestijnen schuilden in het gebouw.

De twee hoogste functionarissen van de Verenigde Naties reageerden vandaag geschokt op de Israëlische luchtaanval op de school die aan zestien mensen het leven kostte, meldt persbureau AP.

Jan Eliasson, de nummer twee bij de Verenigde Naties na secretaris-generaal Ban Ki-moon, zei “geschokt en onthutst” te zijn over de aanval en herhaalde de eis van de VN om een wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Volgens Eliasson heeft Ban, die momenteel in Costa Rica is, veroordeeld. De VN-baas noemde de beschieting van een school “schandalig en onverdedigbaar”.

Het Israëlische leger erkende eerder op de dag de school te hebben beschoten, maar zei dat soldaten vanuit de omgeving van de school werden bestookt met mortiergranaten en daarom terug schoten.

Ook de Verenigde Staten hebben de aanval op de school veroordeeld. Volgens een Witte Huis-woordvoerster is het zeer verontrustend dat Palestijnen niet veilig zijn in schuilplaatsen van de VN.

Volgens het Rode Kruis zijn er sinds het begin van het conflict in de Gazastrook al meer dan 1.150 doden en 6.500 gewonden geteld. Een kwart van de doden in Gaza betreft kinderen, stelt de hulporganisatie.

    • Niels Posthumus