Ontsnappen aan slavenarbeid

Deze remake van Abe’s Oddysee, het PlayStation-spel uit 1997, speelt ondanks zijn fraaiere uiterlijk precies zoals toen. Je bestuurt een onhandig, lelijk wezen dat probeert te vluchten uit de fabriek waar hij jarenlang onvrijwillig werkte.

Door het zwakke gestel van Abe is van directe confrontatie geen sprake; boven alles worden de hersenen aangesproken om puzzels op te lossen. Onderweg kan Abe zijn collega’s op sleeptouw nemen in de hoop ze te redden van hun slavenarbeid.

Een zwaar thema zorgt hier gelukkig niet voor een zwaar op de hand liggend spel. Hoe raak de aanklacht ook is, en hoe meelijwekkend de hoofdpersoon soms, je kunt de lach niet onderdrukken wanneer je per ongeluk je vrienden het bevel geeft een ravijn in te lopen. Je beseft dan bovendien dat het spel niet alleen gaat over moderne slavernij, maar óók over de gevaren van het volgen.

    • Rogier Kahlmann