Hits van Beyoncé als dramatische monologen

Popdiva Beyoncé staat niet meteen bekend om de meest diepzinnige teksten. Maar als je het met genoeg overtuiging brengt, wordt zelfs „If you liked it, then you should’ve put a ring on it” een shakespeareaans huzarenstukje. Dat doet actrice Nina Millin dan ook, wier „Beyoncélogues” op YouTube populair zijn: Beyoncé-nummers uitgevoerd als dramatische monoloog.

Recent kwam haar versie van Single Ladies online. Onherkenbaar. Meeslepend zelfs opeens. Zelfs de „oh oh oh’s” van het origineel worden met de grootst mogelijke pijn en emotie gebracht.

In juni sprak ze met Esquire over haar eerbetoon aan Beyoncé. Het begon allemaal toen ze probeerde een nummer van Beyoncé te zingen tijdens karaoke, „maar dat lukte me niet”. Om de dramatiek van de nummers te ervaren, zo zegt Millins, heeft ze er monologen van gemaakt.

Helemaal origineel is Millins idee niet; uiteenlopende acteurs speelden eerder persoonlijke interpretaties van bekende popsongs. Online zijn filmpjes te vinden van Jude Law die doodserieus de tekst van Lady Gaga’s Pokerface voorleest tot Peter Sellers die al in de jaren zestig de Beatlestekst van A Hard Day’s Night in de stijl Laurence Oliviers Richard III brengt.

    • Frank Huiskamp