Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nederlandse verbindingsofficier sluit zich aan bij Oekraïense troepen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het algemeen overleg over repatrieringsmissie in Oekraïne.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het algemeen overleg over repatrieringsmissie in Oekraïne. Foto ANP/Lex van Lieshout

Een Nederlandse verbindingsofficier sluit zich aan bij de Oekraïense troepen die strijden in de regio rond Donetsk. De leiding van de repatriëringsmissie kan zo actuele informatie krijgen over de gevechten rond de plaats waar anderhalve week geleden vlucht MH17 neerstortte.

Dat zegt de Oekraïense ambassadeur in Nederland Olexander Horin vanochtend in De Telegraaf. De komst van een verbindingsofficier was een wens van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Een woordvoerder zegt in de krant dat Timmermans dat maandag heeft besproken met de Oekraïense president Petro Porosjenko. De afspraak werd dinsdag bekrachtigd tijdens een telefoongesprek tussen Porosjenko en premier Mark Rutte.

Update 12.08: Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat er een verbindingsofficier bij het Oekraïense leger wordt geplaatst.

“Het is bij grote missies heel gebruikelijk dat er liasons in het gebied zijn. Deze liason zit bij het Oekraïense leger zodat wij daarmee de juiste informatie kunnen uitoefenen.”

Op de vraag of er dan ook een liason komt bij de rebellen die in het gebied actief zijn zegt de woordvoerder:

“We zijn ook met de separatisten in gesprek, maar dat contact loopt via de OVSE.”

De verbindingsofficier heeft geen andere rol in het Oekraïense defensie dan ervoor te zorgen dat de Nederlandse militairen en onderzoekers in het gebied goed op de hoogte zijn van waar het leger mee bezig is - een soort diplomaat in uniform:

“Hij doet niet mee in operaties van het Oekraïense leger.

‘Offensief Oekraïne voor veiligheid rond rampplek’

Volgens ambassadeur Horin is Oekraïne met een offensief bezig om onderzoekers snel een veilige reis naar de rampplek te kunnen geven. Rebellen en het regeringsleger vechten nu al dagen rondom het gebied waar het toestel crashte.

Nederlandse onderzoekers wisten dinsdag voor de derde dag op rij geen toegang tot het gebied te krijgen. Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan om op de crashsite te komen. Marechaussees hebben daarvoor dinsdag de mogelijkheden verkend. (Novum/NRC)