Meisje van 16 uit Gaza verslaat aanval van Israël via Twitter

Onder Israëlisch vuur twittert de 16-jarige Farah Baker vanuit Gaza: „I might die tonight.”

Tweet van gisteravond: „Mijn school opende zijn deuren voor vluchtelingen.”

„Ik heb vannacht overleefd. Dank God!” twitterde de 16-jarige Farah Baker uit Gaza gisterochtend nadat het meisje de hevigste nacht van bombardementen van Israël tot nu toe had overleefd. Farah houdt de wereld via social media op de hoogte van de oorlog in Gaza.

Sinds deze week trekt ze de aandacht met haar Twitteraccount @Farah_Gazan waarin ze haar angsten beschrijft („Ze bombarderen hevig in mijn wijk. Dit is de ergste nacht deze oorlog. Ik wil je zeggen dat ik ieder moment martelaar kan worden”). Verder plaatst ze veel korte Vine-filmpjes waarin de oorverdovende knallen te horen zijn. Ook is in de filmpjes het indringende, zoemende geluid van de Israëlische drones te horen die boven Gaza patrouilleren.

De belevenissen van Farah zijn representatief voor de inwoners van Gaza, waar de gemiddelde leeftijd 17 jaar is. Haar account trekt steeds meer aandacht: had ze op 23 juli nog slechts 3.789 volgers, vanochtend was dat aantal gegroeid tot ruim 71.000. Farah maakte de eerdere twee oorlogen tussen Israël en Hamas in Gaza mee (in 2008/2009 en 2012), maar zei gisteren na de ongekend heftige nacht tegen het Amerikaanse NBC News dat deze oorlog de ergste tot nu toe is. „Ik zei altijd dat de oorlog van 2008 de ergste was, maar na vannacht denk ik dat dit nog erger is, omdat ik het idee had dat ik ieder moment dood kon gaan.”

Zoals bijna iedere Palestijn in Gaza kent Farah slachtoffers van de huidige oorlog. Ze was bevriend met de vier jongens die omkwamen bij een bombardement van Israël op een strandtent eerder deze maand. Haar moeder raakte gewond toen door een explosie de ramen uit hun huis werden geslagen. Naar buiten durft Farah niet: alleen tijdens een staakt-het-vuren heeft ze haar huis even kunnen verlaten om wat vrienden te zien.

Farah wil advocaat worden en zo bijdragen aan een oplossing voor haar volk. „Ik wil vechten voor onze rechten en Palestina bevrijden.”

    • Pim van den Dool