‘Meer dan 12.000 Russische soldaten bij grens met Oekraïne’

Russische militaire voertuigen tijdens een parade.
Russische militaire voertuigen tijdens een parade. Foto ANP/EPA/Anatoly Maltsev

Rusland heeft meer dan 12.000 soldaten gestationeerd aan de grens met Oekraïne. Daarnaast wordt er ook steeds meer militair materieel naar de grens gebracht. Dat zegt generaal Philip Breedlove, die bevelhebber is van de NAVO in Europa.

Reuters tekende de uitspraken van de generaal op tijdens een persconferentie in Pristina, Kosovo, waar Breedlove NAVO-troepen bezocht:

“We zien het materieel van het centrale militaire district in Rusland vervoerd worden naar het gebied rondom Rostov, waar ze worden verzameld, getraind en vervolgens naar de grens worden gebracht. We zien ze ook aan de andere kant van de grens.”

Eerder beschuldigde Breedlove Rusland er al van dat het land raketten afvuurde op Oekraïens grondgebied:

Twitter avatar PMBreedlove Phil Breedlove Images show signs of rockets firing from RUS into UKR. Russias actions have galvanized NATOs resolve & unity like few other times in history

Die claim is ook al gemaakt door de Amerikaanse ambassadeur Geoff Pyatt in Oekraïne, drie dagen geleden. Uit satellietbeelden zou blijken dat het Russische leger tussen 21 en 26 juli soldaten van Oekraïne heeft bestookt, waarbij soms een afstand van zeven kilometer werd overbrugd.

De spanningen tussen Rusland en het westen lopen al lange tijd op. Gisteren bereikte de EU al overeenstemming over sancties tegen Rusland die complete sectoren moeten raken. Ondertussen werken de VS ook aan sancties, samen met Duitsland, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Vandaag maakte Rusland een aantal maatregelen bekend tegen Oekraïne, wegens een verdrag dat het land eerder sloot met de EU.