Zo rollen wij in Oost

Aan het Krugerplein in Amsterdam-Oost sympathiseerden er nogal wat mensen met de inwoners van Gaza, wat te zien was aan de hoeveelheid Palestijnse vlaggen die er aan de gevels en uit de ramen hingen. Ertussenin hing de Israëlische vlag van Leah Rabinovich (30), die ze met touwtjes aan haar balkon had geknoopt.

Ik had een foto van het pand waaraan Palestijnse vlaggen en dus ook de Israëlische van Leah hingen al een keer op Twitter voorbij zien komen. ‘Zo rollen wij in Oost’ was het bijschrift. Van iemand die zag wat hij wilde zien en de blijde boodschap van tolerantie verkondigde.

Ik trof Leah voor haar woning, ze kwam net terug van het politiebureau waar ze voor de zoveelste keer aangifte had gedaan. Dit keer vanwege een dreigbrief die begon met de aanhef ‘Hai Hitler’, eronder stond een paginavullend hakenkruis en daar weer onder de tekst: ‘Hitler komen terug. Jooden moet dood.’

Leah bleek een Mexicaanse blokfluitspeelster die met haar Panthere Ensemble een zekere faam had verworven. Ze was waarschijnlijk ook de enige Mexicaanse met een tatoeage van de Nederlandse blokfluitspeler Frans Bruggen op de schouder en een hond – Bressan – die genoemd was naar een blokfluit.

„Ik ben tegen Hamas, maar voor een Palestijnse staat”, zei ze. „Ik vind dat er twee staten vreedzaam naast elkaar moeten kunnen bestaan en ik vind dus ook dat er in Nederland twee verschillende vlaggen bij elkaar moeten kunnen hangen.”

De Turkse benedenbuurman reageerde met twee Palestijnse vlaggen en bestookte woningbouwvereniging Rochdale met verzonnen klachten. Over de vlag schreef hij: ‘Als moslim tolereer ik geen enkel land dat zomaar kinderen vermoordt. Dus ik tolereer en respecteer jullie ook niet!’

Toen haar Nederlandse vriend een hart ophing naast een kapot raam – er was een steen naar binnen gegooid – werd dat door sommige buurtbewoners opgevat als een provocatie. Een paar dagen later volgde een brandbom, waarna woningbouwvereniging Rochdale Leah per brief sommeerde om de vlag weg te halen, zo niet dan zouden de kosten veroorzaakt door vandalisme op haar worden verhaald.

„Waarom mogen Marokkanen en Turken wel een Palestijnse vlag buiten hangen en ik geen Israëlische vlag?” vroeg Leah zich af. „De afgelopen drie weken hebben vijftien verschillende politiemensen mij geadviseerd om mijn vlag binnen te halen. Dan moeten die andere vlaggen toch ook weg?”

Het gedoe om die vlag was een klucht geworden tussen een principiële Mexicaanse blokfluitspeelster en haar Turkse en Marokkaanse buren, met een slechte bijrol voor woningbouwvereniging Rochdale.

    • Marcel van Roosmalen