Lingo vanaf september niet meer dagelijks op tv

Presentatrice Lucille Werner. ANP / Kippa Ade Johnson

Het spelletjesprogramma Lingo zal per september na 25 jaar niet meer dagelijks op televisie te zien zijn. Dat meldt omroep AvroTros. Het programma heeft te weinig kijkers, sinds het in januari naar een andere zender en tijd verhuisde.

Er wordt gekeken of het programma op een andere manier kan worden voortgezet, zegt Remco van Leen, directeur van de omroep:

“Wat ons betreft zou het een optie zijn om het programma terug te plaatsen naar Nederland 1, bijvoorbeeld om 17.30 uur. We zijn met de NPO in ieder geval aan het kijken naar de mogelijkheden om een zomer-editie van Lingo te maken in 2015, uiteraard met presentatrice Lucille die het programma al ruim 9 jaar lang met verve en vol enthousiasme presenteert.”

Lucille Werner, die het programma sinds 2005 presenteert, moest in eerste instantie “wennen aan het idee”. “Voor miljoenen mensen is het programma immers een vaste waarde in de vooravond.” In het idee voor een zomereditie van Lingo ziet ze wel wat.

Lingo al eerder bijna van de buis

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn om met het programma te stoppen. In 2006 dreigde het programma van de buis te verdwijnen, omdat er vooral ouderen naar zouden kijken. Dat zorgde voor ophef, tot in de Tweede Kamer aan toe. Toenmalig premier Balkenende zei dat hij mee voelde “met al die mensen die het spelletje zullen missen”.

De eerste presentator van Lingo was Robert ten Brink. Van 1992 tot 2000, presenteerde François Boulangé het programma, eigenlijk eindredacteur. Daarna presenteerde Nance het en vanaf 2005 Lucille Werner.

Waarom is Lingo zo’n succes?

Oud-presentator Boulangé zegt tegen NRC:

“Het is natuurlijk een heel sterk spelletje. Dat komt door twee componenten: het is een woordspelletje, waardoor iedereen er aan kan meedoen. En het maakt slim gebruikt van een spel dat wereldwijd door iedereen wordt gespeeld: bingo. Balletje trekken, nummertje wegstrepen. Die combinatie maakt het ijzersterk.”

Boulangé presenteerde maar liefst 2.043 afleveringen. Mist hij Lingo?

“Ik mis Lingo niet, en dat komt ook doordat het spel in de loop van der jaren is veranderd. Toen het naar de Tros is gegaan heeft toch de commercie zijn intrede gedaan met de goede doelen en de loterijen. Je moet eens een oude afleveringen vergelijken met nu – toen werden er veel meer woorden gespeeld.

“Lingo is er dus niet op vooruitgegaan. Maar als het verdwijnt zal er wel weer een nieuw woordspel voor in de plaats komen. Nederland is een woordspelletjesland, kijk bijvoorbeeld hoe veel puzzelboekjes er niet zijn.”

Lees ook ‘Van Ballenstein!’, over het succes van Lingo als toonbeeld van oer-Nederlandse kneuterigheid, uit nrc.next van januari (€).

    • Mirjam Remie