Liberia sluit alle scholen wegens ebola

De autoriteiten in Liberia hebben besloten om alle scholen in het land te sluiten wegens een ernstige uitbraak van Ebola. Verder zijn alle niet-essentiële ambtenaren verplicht op een verlof van dertig dagen gestuurd en worden een aantal gebieden in quarantaine geplaatst.

Een verpleegkundige ontsmet een behandelruimte in Liberia.
Een verpleegkundige ontsmet een behandelruimte in Liberia. Foto ANP/EPA/Ahmed Jallanzo

De autoriteiten in Liberia hebben besloten om alle scholen in het land te sluiten wegens een ernstige uitbraak van ebola. Verder zijn alle niet-essentiële ambtenaren verplicht op een verlof van dertig dagen gestuurd en worden een aantal gebieden in quarantaine geplaatst.

Eerder deze week sloot het land al de meeste grenzen met andere West-Afrikaanse landen. Volgens de minister van Informatie Lewis Brown is er sprake van een noodsituatie:

“Het is dodelijk en veel van onze landgenoten zijn inmiddels overleden. We moeten nu handelen om de verspreiding tegen te gaan.”

De minister heeft de internationale opgeroepen om hulp te sturen; de medische diensten in het land zijn overbelast door de uitbraak van het virus.

Arts bezweken

Het gaat om de ernstigste uitbraak van ebola tot nu toe, schrijft AP. Veiligheidstroepen in Liberia hebben het bevel gekregen om de maatregelen uit te voeren. Brown:

“We hopen dat we kunnen rekenen op begrip van de bevolking, en dat er geen aanleiding zal zijn om excessief geweld in te zetten.”

Tot nu toe zijn er 129 mensen bezweken aan ebola in Liberia. Ook buurlanden Guinée en Sierra Leone hebben te maken met de hevigste uitbraak van ebola in jaren.

In dat laatste land bezweek gisteren de arts Sheik Umar Khan aan het virus, nadat hij meer dan honderd patiënten had behandeld. Twee Amerikaanse artsen die ebola hebben opgelopen, liggen in Liberia in een ziekenhuis.

In totaal heeft ebola in de regio nu aan 672 mensen het leven gekost. Vooral medisch personeel is zeer kwetsbaar voor het virus. Ebola is namelijk zeer makkelijk over te dragen via speeksel, zweet, bloed en urine.