Kinderen van 8 doen hier al aan mantelzorg

NRC volgt Rotterdam-Zuid op de voet. Vandaag: Annet Dries, die kinderen structuur geeft.

De Agnesschool van Annet Dries (47) heeft geen last van zeurende ouders. Dat was wel anders op de witte school waar ze eerder werkte. Daar kwamen ouders klagen over de rol van hun zoon in het musical. Geef Annet Dries dan maar liever dit. Problemen zijn tenminste echt problemen.

De Agnesschool in de Rotterdamse wijk Feijenoord, op Zuid, kon zonder weerstand de verlengde schooldag invoeren. Kinderen kunnen beter op school zitten en extra leren dan op straat hangen. En een kijkje nemen in musea en binnen bedrijven. En dan les krijgen van de allerbeste leraren. Het idee komt uit Amerika.

De school ziet de verlengde schooldagen na een jaar nog niet terug in een hogere Cito-score. Dat is uiteindelijk wel de bedoeling. Annet Dries ziet wel dat de kinderen beter weten wat ze willen en wat er mogelijk is.

Het is een misverstand dat het de ouders niet kan schelen. Alle ouders willen het beste voor hun kind, zegt Annet Dries stellig. „Het is onmacht. Zware schulden, geweld, criminaliteit, verslaving, laag IQ, voor veel ouders is leven vooral overleven.” Opvoeden is lastig als je verslaafd bent of ’s nachts werkt, zegt Annet Dries neutraal. „Hulp vragen in de opvoeding doen ze niet snel, ze zijn als de dood dat Jeugdzorg hun kinderen afneemt.”

De werkelijkheid is vaak net iets anders dan je denkt. Twee leerlingen waren telkens te laat. Thuis bleek de elektriciteit afgesloten. De moeder die haar kinderen toch netjes op school wilde afleveren was elke ochtend in de weer met een pannetje water op een gasbrander.

Trouwens: als de school belt omdat je kind ziek is en je kan je telefoon niet opnemen omdat je achter de kassa zit bij de Lidl, dan is dat geen onmacht maar overmacht, zegt Annet Dries. „Dan leggen we maar even een matrasje in de poppenhoek.”

De school besloot om in de ochtend alleen fruit als pauzehapje de accepteren, om het overgewicht tegen te gaan. Dat werd aan de ouders verteld. Een moeder barstte in huilen uit. Zij kon dat echt niet elke dag betalen. In het pakket van de voedselbank zit geen fruit. En een pak biscuits heb je voor 39 cent. Kan je je kind een week lang elke dag vijf van meegeven.

Onze kinderen, zegt Annet Dries, leven vaak met weinig structuur. Ze zijn ook heel zelfstandig. „Kinderen van 8 of 9 jaar zijn gewend om boodschappen te doen, te koken, en te mantelzorgen.”

Ze heeft niet de illusie dat de verlengde schooldag alles oplost. Het heeft ook te maken met intelligentie en gedrag. En of een kind iemand heeft die in hem gelooft en hem stimuleert. Een oom, een buurvrouw of een leraar. Een meisje dat vorig jaar net een paar punten tekortkwam voor de mavo, hield het hele brugklasjaar contact met een meester. Wekelijks kwam ze langs. Hij geloofde in haar, vertelde haar door te zetten omdat ze het kon. Dit jaar gaat ze naar de havo.