Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kiesraad adviseert Plasterk stemfie te verbieden

De Kiesraad adviseert minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de zogenoemde ‘stemfie’ af te schaffen. De foto die mensen van zichzelf maken in een stemhokje ‘staat op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim’, aldus de raad op zijn eigen website.

Stemfies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.
Stemfies tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

De Kiesraad adviseert minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de zogenoemde ‘stemfie’ af te schaffen. De foto die mensen van zichzelf maken in een stemhokje ‘staat op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim’, aldus de raad op zijn eigen website.

Dit advies vormt één van de aanbevelingen in het evaluatieadvies over de gemeenteraadsverkiezingen en Europees Parlementsverkiezing 2014. De voorzitter van de Kiesraad, Henk Kummeling, vanmorgen op Radio 1:

“Ons advies is om te stemfie te verbieden. Selfies mogen wel, maar als herleidbaar is wat men stemt dan is dat niet handig. Wij hebben in Nederland in de kieswet een stemgeheim en dat willen we waarborgen.

Iedere mogelijkheid dat kiezers onder druk worden gezet of druk voelen om op een bepaalde partij en/of kandidaat te stemmen en daarvan bewijs te leveren, moet worden voorkomen.”

‘Stemmen kunnen verkocht worden’

De Kiesraad heeft bij het besluit gekeken naar de regels in het buitenland. In België is het bijvoorbeeld verboden om op de foto te gaan met een duidelijk bewijs van de partij waarop gestemd is. Kummeling geeft daarbij aan dat stemmen bijvoorbeeld verkocht zouden kunnen worden:

“Je kan bewijs leveren dat je gestemd hebt en daardoor misschien je stem verkopen zoals soms in het buitenland is gebeurd. Daarnaast kan een bepaalde druk op de kiezer ontstaan. Dat een partij bijvoorbeeld zegt: ‘laat mij maar eens even zien of je wel echt gestemd hebt’.”

Selfie mag ‘zolang je de orde niet verstoort’

In mei oordeelde de rechter dat minister Plasterk zijn uitspraak over de toelaatbaarheid van een ‘stemfie’ niet hoeft te rectificeren.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen weten dat de selfie mag, “zolang je de orde niet verstoort, en zolang je andermans stemgeheim niet schaadt”.