Jouw taak: wetenschappers in het gareel houden bij de KNAW

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Algemeen directeur
Bedrijf: De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), dat de Nederlandse wetenschap representeert.
Wat opvalt aan de vacature: Vrouwelijke kandidaten worden nadrukkelijk uitgenodigd om te reageren.

Wat doe je dan eigenlijk?

Ervoor zorgen dat een organisatie vol wetenschappers goed bestuurd wordt. Want, zo geeft president Hans Clevers toe, dat gaat niet altijd even goed. “Jij bent de sparringpartner van het bestuur”, zegt Clevers. Dat bestuur bestaat uit eminente en vooraanstaande wetenschappers. Zij zijn het gezicht van de KNAW en bepalen de koers van de organisatie.

Wat jij doet is ervoor zorgen dat ze zich uitsluitend met de koers kunnen bezighouden. De bedrijfsvoering, de financiële situatie, het contact met de zeventien kennisinstituten van de KNAW, het organiseren van lezingen en bijeenkomsten van het genootschap van topwetenschappers, dat is allemaal aan jou.

Al die verantwoordelijkheden lopen behoorlijk in de cijfers. Zeventien instituten. Ongeveer 1.400 werknemers. 570 wetenschappers en een budget van 100 tot 200 miljoen euro. Met dat geld in gedachten bepaal je of het beleid van het bestuur realistisch is, en voer je dat beleid vervolgens uit.

Wat verdient dat?

“Altijd minder dan de Balkenendenorm”, zegt Clevers. Hoeveel precies weet hij niet. Maar het valt te vergelijken met het salaris van een decaan van een universiteit. Daar zit geen auto bij, maar wel een laptop en telefoon, en een prachtige werkplek in het Trippenhuis, een 17e eeuws stadspaleis in Amsterdam.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige algemeen directeur gaat met pensioen.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die zijn weg kent in de academische wereld, en in Den Haag. Daar komt het geld vandaan. En het helpt als je weet hoe om te gaan met academici. Die kunnen er forse en uiteenlopende meningen op na houden.

De leden van de KNAW zijn slechts informeel verbonden aan de organisatie. Ze werken aan de universiteiten. Er is veel inlevingsvermogen vereist om alle verschillende belangen goed in te kunnen schatten.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Wat je je wel moet realiseren is dat je altijd in de luwte van het bestuur werkt. Het bestuur neemt de strategische beslissingen, dus je moet dienstbaar zijn. Als dat je niet ligt, is dit niks voor jou.

Maar bij de KNAW werk je wel in de top van de Nederlandse wetenschap. “Als je wilt besturen in de academische wereld, dan is dit dé plek”, zegt Clevers. En dat blijft zo, ondanks een vermindering van 20 procent aan overheidssubsidie, en de ingewikkelde operatie van het samenbrengen van vier kennisinstituten op één locatie.

“We spreken namens de wetenschap”, zegt Clevers. En namens de wetenschap zet jij die woorden om in daden.

    • Sam de Voogt