‘Ik heb vannacht overleefd. Dank God’ - Farah (16) twittert live aanval op Gaza

Farah doet al een paar weken via Twitter live verslag van de Israëlische aanvallen op Gaza.
Farah doet al een paar weken via Twitter live verslag van de Israëlische aanvallen op Gaza. Foto screenshot NBC News

“Ik heb vannacht overleefd. Dank God!”, twitterde de 16-jarige Farah Baker uit Gaza gisterochtend nadat het meisje de hevigste nacht van bombardementen van Israël tot nu toe had overleefd. Farah houdt de wereld via social media als Twitter 24/7 op de hoogte van de situatie in Gaza.

Sinds deze week trekt Farah de aandacht met tweets op het account @Farah_Gazan waarin ze haar angstgevoelens beschrijft (‘They are bombing heavily in my area. This is the worst night in this war. I just want you to know that I might martyr at any moment’). Verder plaatst ze veel korte Vine-filmpjes waarin de oorverdovende knallen te horen zijn waarvan kinderen en volwassenen in Gaza deze weken elke nacht wakker liggen. Ook is in de filmpjes het indringende, zoemende geluid van de Israëlische drones te horen die boven Gaza patrouilleren.

Twitter avatar Farah_Gazan Guess what I COULD SURVIVE LAST NIGHT!! I AM ALIVE!! Alhamdulillah #Gaza
Twitter avatar Farah_Gazan Guess what I’m 16yrs old and have witnessed 3 wars, as I see, this is the hardest one #Gaza #GazaUnderAttack #GazaUnderFire #AJAGAZA #ICC4Israel

‘Ik had het idee dat ik ieder moment dood kon gaan’

De belevenissen van Farah zijn representatief voor de inwoners van Gaza, waar de gemiddelde leeftijd 17 jaar is. Haar account trok de afgelopen week steeds meer aandacht: had ze op 23 juli nog slechts 3789 volgers, vanochtend was dat aantal gegroeid tot ruim 71.000. Farah maakte de eerdere twee oorlogen tussen Israël en Hamas in Gaza mee (in 2008/2009 en 2012), maar zei gisteren na de nacht vol ongekend heftige bombardementen tegen het Amerikaanse NBC News dat deze oorlog de ergste tot nu toe is:

“Ik zei altijd dat de oorlog van 2008 de ergste was, maar na vannacht ben ik echt geneigd te zeggen dat dit nog erger is omdat ik het idee had dat ik ieder moment dood kon gaan.”

Twitter avatar Farah_Gazan Guess what I AM CRYING AND CAN’T STAND BOMBS SOUND! I’M ABOUT TO LOSE SENSE OF HEARING #Gaza #AJAGAZA #GazaUnderAttack #ICC4Israel

‘Ik wil vechten voor onze rechten en Palestina bevrijden’

Zoals bijna iedere Palestijn in Gaza kent Farah slachtoffers van de huidige oorlog. Ze was bevriend met de vier jongens die omkwamen bij een bombardement van Israël op een strandtent eerder deze maand. Haar moeder raakte gewond toen door een explosie de ramen uit hun huis werden geslagen. Naar buiten durft Farah niet: alleen tijdens een staakt-het-vuren heeft ze haar huis even kunnen verlaten om wat vriendjes en vriendinnetjes te zien. Het meisje steunt Hamas, dat volgens haar het Palestijnse volk verdedigt. “Ik wil niet dat deze oorlog eindigt voordat we vrij zijn, want de Israëlische blokkade vermoordt ons.” Farah hoopt later advocaat te worden en zo bij te dragen aan een oplossing voor haar volk. “Ik wil vechten voor onze rechten en Palestina bevrijden.”

Twitter avatar Farah_Gazan Guess what Hello, I’m Farah Baker. I live in #Gaza and Hamas is NOT using me as a human shield
Twitter avatar Farah_Gazan Guess what In my dad’s hand (neuro surgeon) a fragment from the brain of a 9 years old child #GazaUnderAttack #AJAGAZA http://t.co/uSgvufn8A0