Nu ook in Nederland: iedereen is taxichauffeur

Foto ANP

Voor klanten worden taxi’s nu de helft goedkoper, belooft taxi-app Uber. Vandaag start het bedrijf in Amsterdam een proef met UberPop: iedere automobilist van 21 jaar en ouder kan zich aanmelden als taxichauffeur. Na een cursus en vertoning van een Verklaring Omtrent Gedrag word je opgenomen in de app zodat klanten een rit bij jou kunnen bestellen.

De dienst is niet toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving, geeft Uber toe tegenover de NOS. Taxichauffeurs moeten hier bijvoorbeeld een diploma en chauffeurskaart hebben. Maar volgens Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland, zijn die regels “verouderd”. “Gelukkig wordt de wet later dit jaar geëvalueerd en aangepast. Ik verwacht dat er dan ruimte wordt gemaakt voor innovatieve concepten zoals dit.”

In meerdere grote steden, waaronder Parijs en Barcelona is de dienst al beschikbaar. De app leidt wereldwijd tot protest onder taxichauffeurs. In Brussel en Berlijn werd die verboden door de rechter.

Een Uber-app voor reguliere taxichauffeurs was al beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Chauffeurs die daar aan meedoen, werken daarnaast vaak voor een taxicentrale. Lees hier de longread die onlangs op NRC Q stond.

    • Christiaan Pelgrim