Het mag niet van hun vicepremier, maar talloze Turkse dames lachen erom

Foto Twitter/@gduransoy

De Turkse vicepremier Bülent Arinç hield afgelopen maandag een speech waarin hij een opmerkelijke uitspraak deed: vrouwen dienen niet te lachen in het openbaar. Op sociale media bereikte hij onmiddellijk het tegenovergestelde: de stralende Turkse dames spatten van het scherm.

“Kuisheid is zo belangrijk”, aldus Arinç in zijn toespraak ter ere van het het einde van de Ramadan:

“Kuisheid is meer dan een naam. Het is een sierraad voor zowel vrouwen als mannen. Zij zal zedelijk zijn. Mannen ook. Hij zal zich niet gedragen als rokkenjager. Hij zal gebonden zijn aan zijn vrouw, en van zijn kinderen houden. Een vrouw weet wat haram en wat niet haram is. Ze zal niet in het openbaar lachen. Ze zal zich niet uitnodigend gedragen en haar zedelijkheid beschermen.”

Ook viel de vicepremier televisieprogramma’s aan die “tieners aansporen seksverslaafd te worden”:

“Er is een morele regressie gaande in ons land. Alle burgers moeten de Koran, het heilige boek van de Islam, herontdekken.”

Een lach als verzet

Op Twitter werd onmiddellijk gereageerd op de voordracht. De Turkse journaliste en politiek commentator Ece Temelkuran noemde het een ‘extreem schandalige en conservatieve uitspraak’, en toonde haar gulle lach:

Twitter avatar ETemelkuran Ece Temelkuran Herkes gülsün! Ben duruma böyle güldüm:) http://t.co/pRCblUZLWl

Talloze vrouwen (en mannen) volgden met hun lachende foto’s in een reactie op Temelkuran, of met de hashtags #kahkaha, wat hardop lachen betekent in het Turks, en ‘verzetslach’ (#direnkahkaha) en ‘verzetsvrouw’ (#direnkadin).

Twitter avatar isbulguroglu İpek Simge Geçen yine sahilde, parkta, sokakta, okulda, işte, otobüste, vapurda çok güzel gülüyoruz! @ETemelkuran http://t.co/K88eierF9V
Twitter avatar aysegulpembeci_ Aysegul @ETemelkuran bi kahkaha da bizden olsun😄😄😄 http://t.co/EWaPbvLfI5
Twitter avatar gduransoy gulizzy @ETemelkuran acentanın önü şen kahkahalarımızla inliyor, bütün turlar satıldı😃 http://t.co/3PMpmGeOBv
Twitter avatar ArvindDevalia Arvind Devalia Keep laughing and smiling Turkish women! Just follow my lead:-). #kahkaha #direnkahkaha http://t.co/88qzwn2LQV

Een reactie van Femen:

Twitter avatar femeninna inna shevchenko Turkish women, resist, enjoy freedom, love your life and laugh, laugh, laugh.. #direnkahkaha #Turkey @FEMEN_Turkey http://t.co/rYLhZ9joDz

De vicepremier wordt daarnaast veelvuldig beticht van hypocrisie, omdat zijn echtgenote lachend in het openbaar is gespot:

Twitter avatar TurkKick Capulcu TurkKick Stone her cause she’s laughing in public! #direnkahkaha http://t.co/yfCDkzMVQu

In augustus begint de eerste ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. Een van de kandidaten, Ekmeleddin Ihsanoglu, uitte ook zijn reactie op de speech:

“Meer dan wat dan ook heeft ons land vrouwen nodig die lachen, en is het belangrijk om iedereen te kunnen horen lachen.”