‘Held’ van Sierra Leone die ebola bestreed zelf door virus gedood

Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie WHO deze week nieuwe cijfers over de verspreiding van de ebola-epidemie in West-Afrika zal publiceren, is gisteren in Sierra Leone het overlijden bekendgemaakt van de arts Sheikh Humarr Khan. Sierra Leone is een van de door ebola getroffen landen, met tot dusver 224 geregistreerde doden, en dokter Khan liep voorop in de bestrijding van de virusziekte in zijn land. Internationaal werd hij beschouwd als een van de toonaangevende experts voor de behandeling van zogeheten virale hemorragische koortsen, die gepaard gaan met inwendige bloedingen en waartoe ook ebola behoort.

Vorige week werd al bekend dat Khan zelf besmet was geraakt met het ebolavirus. Dat was tragisch, maar niet uniek. Er komen steeds meer berichten van medisch personeel dat ondanks beschermende kleding en andere voorzorgsmaatregelen besmet is geraakt. Dat betreft ook buitenlandse hulpverleners.

Khan werd in Sierra Leone, waar net als in de buurlanden Liberia en Guinee grote angst onder de bevolking leeft voor het ‘geheimzinnige’ virus, als een held beschouwd. Net als zijn vroegere leermeester Aniru Conteh, was hij betrokken bij overheidsprogramma’s voor de bestrijding van lassakoorts, ook behorend tot de groep van virale hemorragische koortsen. Dokter Conteh overleed aan de ziekte die hij probeerde uit te bannen, en hetzelfde tragische lot heeft nu Khan getroffen met ebola. Afgelopen januari nog werd hij benoemd tot docent aan de medische faculteit van de universiteit van Freetown.