Gokbaas in moordzaak Wiels opgepakt

Op Curaçao is gisteren loterij-ondernemer Robertico (Robbie) Alejandro dos Santos (56) aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels, vorig jaar mei.

In Dos Santos’ woning en een bedrijfspand is huiszoeking verricht. Hij is de tweede arrestant in dit moordonderzoek binnen een week. Vorige week werd oud-minister van Financiën George Jamaloodin gearresteerd, de halfbroer van Des Santos. Jamaloodin is inmiddels in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn detentieomstandigheden.

De arrestatie van Dos Santos komt niet onverwacht. Als mogelijke verdachte doet zijn naam in opsporingskringen al langer de ronde. In het moordonderzoek is bijzondere aandacht voor de breuk, in 2012, tussen Wiels en toenmalig premier Gerrit Schotte. Tot in september van dat jaar was Schotte premier in een coalitie met Wiels. Schotte, nu oppositieleider, is in opspraak geraakt door relaties met een lid van een Italiaanse maffiafamilie en Dos Santos.

Tegen Dos Santos, die loterijkantoren heeft op Sint Maarten en Curaçao. loopt al jaren onderzoek wegens witwassen, valsheid in geschrifte en illegale loterijen. Hij was volgens justitiële bronnen de man die Schotte in contact bracht met de Italiaanse maffia. Dos Santos wordt gezien als geldschieter van Schottes politieke campagnes.

Helmin Wiels, leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, was bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat blijkt uit een brief die hij kort voor zijn dood stuurde naar het Openbaar Ministerie en vier ministers op het eiland, waarin hij mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde stelde. Hij noemt daarin ook Robbie dos Santos.

Maandag begint in Willemstad het strafproces tegen vier mannen die ervan worden verdacht tegen betaling Wiels te hebben vermoord. De rechtbank voorziet zoveel belangstelling dat een rechtstreekse radio-uitzending wordt georganiseerd. Daardoor is het hele proces live te volgen, ook via internet.