G7 dreigt met verdere sancties tegen Rusland

De regeringsleiders van G7-landen, plus afgevaardigden van de EU, tijdens een bijeenkomst van de G7 in Brussel begin vorige maand. Foto EPA / Bernd von Jutrczenka

De Verenigde Staten en de Europese leden van de G7 dreigen zwaardere sancties tegen Rusland in te voeren als dat land geen stappen neemt om de crisis in Oekraïne te bezweren. Dat zeggen de landen vandaag in een gezamenlijke verklaring.

Rusland heeft volgens de landen zijn koers niet gewijzigd sinds vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven Oekraïne. Volgens onder meer de VS zaten pro-Russische separatisten achter het neerhalen van het toestel. Het raketsysteem dat werd gebruikt zou door Rusland zijn geleverd aan de rebellen.

De vliegramp had voor een kentering moeten zorgen, aldus de G7-landen, maar Rusland gaat door met het leveren van wapens aan de separatisten. De regeringsleiders zeggen zich “ernstig zorgen” te maken over het optreden van Rusland. Als Moskou er voor kiest een andere weg in te slaan worden de huidige sancties geschrapt, aldus de verklaring. Zo niet, dan komen er meer strafmaatregelen bij.

De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden dinsdag nieuwe sancties af tegen Rusland. Terwijl Washington vooral de bestaande strafmaatregelen uitbreidde ging Brussel voor het eerst over tot sancties tegen hele sectoren van de Russische economie.

De EU richt zijn pijlen onder meer op de Russische bankensector en de olie- en defensie-industrie. Ook geavanceerde technologische producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt vallen eronder. (AP)