De stilte na vlucht MH17

De band Vast Countenance weet nog niet of hij verder gaat zonder drummer Cor Schilder (33). „Het zou raar zijn als er straks iemand anders achter dat drumstel zit.” Dat vertelde bassist en vriend Johan Molenaar aan fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

Njiokiktjien sprak de afgelopen weken met vrienden en familie van nabestaanden van de inzittenden van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Zij had van The New York Times de opdracht gekregen een nabestaande te portretteren. Uiteindelijk koos zij er voor om juist de leegte (en de stilte) te fotograferen die de slachtoffers hebben achtergelaten – zonder mensen. Dat was subtieler, vond ze, en de nabestaanden stonden erachter. Het resultaat is een serie die eerder werd gepubliceerd door The New York Times en vandaag door NRC Handelsblad in een uitneembare bijlage.